İçeride faiz indirimini fiyatlıyoruz

Abone ol

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

Yurtdışı piyasalardaki veri hassasiyeti devem ederken, ABD’de bilanço bazlı hareketler de etkili olmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası tarafında kısa vadede beklenti kalmadığı için iyi veri iyi, kötü veri kötü olarak fiyatlanmaya devam ediyor. Fed tarafında ise üyelerin faiz atışı sürecine ilişkin açıklamaları çelişkili. Bu konudaki son noktayı Yellen koyacak. Yellen’in dün akşamki konuşmasından Fed’in faizleri erken ve hızlı artırmak gibi bir niyetinin olmadığı anlaşılmış olursa, bugün gelişmekte olan ülkelerde yeni bir coşku yaşanabilir. Elbette aksi durumda da tam tersi bir süreç başlamış olacak. Biz Fed kaynaklı başlayacak hareketleri hafife almamak gerektiğini düşünüyoruz. Piyasalar Fed’in tahvil alım programını sonlandırmasını artık tamamen sindirmiş durumda. Bundan sonraki ay 10 milyar mı 15 milyar mı azaltılır, ekimde mi kasım da mı biter sorusunun artık çok fazla bir önemi yok. Ancak faiz artışı ve ardından başlayacak daralma sürecine ilişkin net bir fiyatlama yapıldığını söylemek çok zor. Ortada belirsiz bir takvim olması kısa ve orta vadede (3-6 ay) bu sürecin fiyatlanmasını geciktiriyor. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında dönemin Fed Başkanı Bernenke’nin tahvil alım sürecinin sonlandırılmasına ilişkin takvimi açıklamasının ardından yaşananların bir benzerinin de faiz artış sürecinin netleşmesiyle başlaması şaşırtıcı olmayacaktır.

İçeriye döndüğümüzde ise Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu’nun alacağı faiz kararı son birkaç gündür fiyatlanıyor. Bankacılık endeksindeki son birkaç günde görülen sert yükseliş de faiz indirimin banka karşılılıklarındaki olumlu etkisine bağlı. Biz 25 baz puanlık bir faiz indiriminin fiyatlara tamamen yansıdığını 50 puanın kısmen fiyatların içinde olduğunu, üzerinin ise sürpriz olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle TCMB’nin faiz kararı sonrasında, karar beklendiği gibi çıkarsa, kısa süreli de olsa bir kar realizasyonu getirebilir. Teknik olarak 82,000 güçlü direncimiz konumunda ve endeksin TCMB faiz kararı öncesinde bu seviyenin üzerinde kalıcı bir hareket başlatmasını beklemiyoruz.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz