İhracatçı, 200 bin kişi alacak

TİM'in 'İhracatçı Eğilim Anketi'ne göre ihracatçıların yüzde 54.2'sinin üretimi, yüzde 56.3'ünün ise ihracatı arttı.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarına göre yıl sonuna kadar 200 bin kişilik istihdam artışı beklentileri bulunduğunu belirtti.

Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, ankete 531 firmanın katıldığını, ilk çeyrekte üretimin arttığını söyleyenlerin oranının yüzde 54,2, ihracatının arttığını söyleyenlerin oranının yüzde 56,3, kapasite kullanım oranının arttığını söyleyenlerin oranının da yüzde 48,8 olduğunu söyledi.

Yılın ikinci çeyreğinde ise firmaların yüzde 47,7'sinin üretimin, yüzde 51,2'sinin ihracatın, yüzde 41,9'unun da kapasite kullanım oranının artacağını beklediğini ifade eden Büyükekşi, "Kötü beklenti yok. Mevcut trendlerin aynı şekilde devam edeceğini görüyoruz" dedi.

Mehmet Büyükekşi, ikinci çeyrekte İhracatta ilk 500 firmanın ikinci 500 firmaya göre daha mütevazi olduğunu, ikinci 500 firmanın daha yüksek üretim ve ihracat artışı beklediklerini kaydetti.

Ankete göre yılın ilk çeyreğinde, elektrik tüketiminin yüzde 56, doğalgaz tüketiminin yüzde 35,2 arttığını söyleyen Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların kullandıkları ham maddelerin yüzde 65'ini yerli girdilerin oluşturduğunu belirtti.

"Hiçbir Kuzey Afrika ülkesi bu listede yer almıyor"

Büyükekşi, ihracat pazarlarındaki gelişmeye baktıklarında ise ankete katılan firmaların yüzde 30,9'unun ilk çeyrekte yeni pazarlara girdiklerini söylediklerini, ikinci çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan ülkeler arasında ilk sırayı Rusya'nın aldığını, bunu Irak, İran, Brezilya ve Çin'in izlediğini söyledi. Mehmet Büyükekşi, "Burada dikkat ettiğimiz şey; hiçbir Kuzey Afrika ülkesi bu listede yer almıyor. İkinci çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan bölgeleri sorduğumuzda ise ilk sırayı yüzde 67 ile AB ülkeleri alıyor, ikinci sırada yüzde 62,1 ile Ortadoğu geliyor" dedi.

Ankete katılan firmaların yüzde 56,9'unun Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatının olduğunu belirten Büyükekşi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gerginlik ve krizin söz konusu ülkelere olan ihracatları nasıl etkilediği yönündeki soruya da, firmaların yüzde 63,6'sının ihracatlarının azaldığı, yüzde 26,5'inin ihracatlarının sabit kaldığı, yüzde 19,5'inin de müşteri kaybettikleri cevabını verdiklerini kaydetti.

Firmaların dış finansman talebinde artış

Anket sonuçlarına göre, ilk çeyrekte firmaların cirolarının yüzde 59,9'unun ihracattan olduğunu gördüklerini söyleyen Büyükekşi, ihracat pazarlamasında karşılaşılan sorunların başında rekabetçi fiyat sunamama, hedef ülkelerdeki ekonomik koşullar ve finansmanın geldiğini sıraladı.

Mehmet Büyükekşi, "İlk çeyrekte firmaların yüzde 32,2'si dış finansman talebi olduğunu belirtti. Kriz döneminde bu yüzde 25 idi. Finansman ihtiyacında 7 puanlık artış var. İkinci çeyrekte finansman talebi ise yüzde 38 olarak belirtiliyor" diye konuştu.

"Firmaların yüzde 49'u ilk çeyrekte çalışan sayısını artırmış"

Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Firmalar ortalama 174 kişi istihdam ediyor. Firmaların yüzde 49'u ilk çeyrekte çalışan sayısında artış olduğunu söylüyor. Bu dönemde istihdam edilen ortalama yeni çalışan sayısının 19 olduğunu görüyoruz. 2011 yılı sonuna kadar istihdam edilmesi planlanan ortalama yeni çalışan sayısı ise 11.

İlk çeyrekte yurt içi yatırımlarda ilk sırayı yüzde 34 ile modernizasyon yatırımları alıyor. Bunu yüzde 28,4 ile kapasite artırımı, yüzde 17,7 ile ARGE ve inovasyon, yüzde 14,9 ile yeni tesis kurma, satın alma ve yüzde 1,1 ile şirket satın alma izliyor. Yüzde 47,3 ise hiçbir yatırım yapılmadığını belirtiyor. Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlara bakıldığında da yüzde 29,9 ile modernizasyon, yüzde 25,8 ile kapasite artırımı geliyor. Hiçbir yatırım yapılmayacak diyenlerin oranı da yüzde 49."

"Merkez Bankası, memnuniyette ortalamanın üzerinde"

Yılın ilk çeyreğinde hizmet alınan kurum ve kuruluşlardan duyulan memnuniyete baktıklarında ortalama memnuniyetin yüzde 3,6 olduğuna, Merkez Bankası'nın yüzde 3,7 ile ortalamanın üzerinde yer aldığına dikkati çeken Büyükekşi, Merkez Bankası'nın altında yüzde Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Eximbank gibi kurum ve kuruluşların yer aldığını anlattı.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı