İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye ihracatının son 12 aylık dönemde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 134 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Abone ol
ANKARA  - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye'nin son 12 aylık süreçteki ihracatının cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak 134 milyar dolara ulaştığını" bildirdi.
Çağlayan, Ankara Sanayi Odasının (ASO) 48. yıl ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, 2002'de Ankara'nın ihracatı 1,5 milyar dolar iken 2010 sonu itibariyle bu rakamın 5,6 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Çağlayan, Ankara'nın ihracatının 9 yılda tam 3,7 kat artarak, Türkiye ihracatının artış oranından daha büyük bir artış oranı gerçekleştirdiğini bildirdi.
"Ekonomi Bakanı olarak Türkiye ihracatının son 12 aylık dönemde cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 134 milyar dolar olduğunu müjdelemekten gurur duyuyorum" diyen Çağlayan, son 12 aylık süreçte Ankara'nın ihracatının da yine cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak 6 milyar 350 milyon dolara ulaştığını belirtti.
2001 yılında ASO Başkanı iken o dönemin ekonomik koşulları içerisinde işadamı olarak önlerini çok fazla göremediklerini ifade eden Çağlayan, bugün bunların tam tersini söyleyen bir Ekonomi Bakanı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Türkiye Avrupalı yatırımcının gözdesi
Öte yandan Bakanı Çağlayan, uluslararası doğrudan yatırım girişleri verileriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2011 yılında, ihracatta, üretimde, büyümede gösterdiği performans ile uluslararası doğrudan yatırımcıların gözdesi olmaya devam ettiğini vurguladı.
Bu yılın ekim ayında Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişinin 436 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bu yılın ilk 10 ayında ülkemize gelen uluslararası doğrudan sermaye girişlerinin yüzde 86'sı AB ülkeleri kaynaklı. Avrupa krizle boğuşurken, Türkiye, güven veren ve istikrarlı ekonomisi ile Avrupalı yatırımcıların, yatırım için tercih ettiği cazip, güvenli bir liman olarak dikkati çekiyor. Bu yatırımlar içinde AB üyesi ülkelerden İspanya 2 milyar 189 milyon dolar ve Avusturya 2 milyar 156 milyon dolar ile öne çıkıyor. Aynı dönemde yatırımlarda 5,4 milyar dolar ile bankacılık ve sigortacılık ilk sırada yer alırken, enerji sektörü 2,7 milyar dolar ile uluslararası yatırımcıların tercih ettiği sektörlerin başında geldi. İmalat sanayi ise 1,8 milyar dolar ile uluslararası yatırımcıların tercih ettiği diğer bir sektör oldu."
Borsa günü yükselişle tamamladı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında önemli gelişme Selahattin Demirtaş kaç yıl daha hapis yatacak? IMF'den ABD'ye Çin ile birlikte çalışma tavsiyesi ABD işsizlik maaşı verileri açıklandı