İmalatta çalışan kişi başına üretim arttı

İmalat sanayi genelinde çalışan kişi başına üretim endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,67 arttı.

Abone ol

ANKARA - Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) 2010 yılının 2. çeyreğine ait üç aylık verimlilik göstergelerine göre, imalat sanayi genelinde çalışan kişi başına üretim endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,67, önceki döneme göre ise yüzde 9,7 arttı.

MPM'den yapılan açıklamaya göre, imalat sanayinde çalışılan saat başına üretim endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,77, önceki döneme göre ise yüzde 8,79 artış gösterdi.

Madencilik ve enerji kısımlarında çalışan kişi başına üretim endeksinde geçen dönemde yaşanan düşüşlerin, bu dönemde yerini artışa bıraktığı kaydedilen açıklamada, çalışan kişi başına üretim endeksinin madencilik kısmında geçen yıla göre değişmediği, enerji kısmında artışlar gözlendiği anlatıldı.

Madencilik kısmında çalışan kişi başına üretim endeksinde önceki döneme göre yüzde 12,6 artış görülmekle birlikte, önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,05 gibi göreli düşük bir artış sağlandığı belirtilen açıklamada, enerji kısmında, çalışan kişi başına üretim endeksinde önceki döneme göre yüzde 0,58 düşüş yaşanmasına rağmen, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,21'lik artış olduğu ifade edildi.

Geçen yılın aynı dönemine göre, çalışılan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayiyi oluşturan alt kısımlardan biri dışında tümünde artış olduğu, en büyük artışın ise "elektrikli ve optik donanım imalatı" alt kısmında olduğu bildirildi.

Açıklamaya göre, önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek çalışılan kişi başına üretim endeksi artışı yüzde 29,24 ile 'elektrikli ve optik donanım imalatı' alt kısmında gerçekleşti. 2010 yılının ikinci çeyreğinde çalışılan kişi başına üretim endeksinde 'gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı'nda önceki yıla göre bir değişim yaşanmadı, diğer alt kısımlarda artışlar gözlendi.

İmalat sanayiyi oluşturan alt kısımlarda geçen döneme göre çalışılan saat başına üretim endeksindeki en büyük artış "kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı" alt kısmında görüldü. Önceki döneme göre çalışılan saat başına üretim endeksinde en yüksek artış yüzde 32,46 ile "kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı"nda tespit edildi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak