İş dünyasının gözü sandıklarda

Abone ol


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsada 2 mayısta başlayan seçim maratonu hız kazandı. Odalarda başkan olacak isimler şekilleniyor. Haziran ayının sonuna kadar sürecek seçimlerde rekabet hızla artıyor.
Gazeteniz DÜNYA Türkiye'nin dört bir yanındaki büroları ile oda seçimlerini kent kent okurlarına aktarmaya devam ediyor. Seçim takvimi ve kulislerde yükselen tansiyon bu sayfalardan takip edilebilecek. Yapılan ilk etap seçimlerde gruplara göre başkanların kim olacağı tahmin edilebilirken, kesin sonuçlar için itiraz sürelerinin dolması beklenecek.
Seçimlerinin ilk etabını tamamlayan kentlerden bir bir yeni başkanlar konusunda sinyaller geliyor. Gaziantep Ticaret Odası'nın 21 yıllık Başkanı Mehmet Aslan grubundan çıkamazken, 'değişim' sloganı ile seçimlere giren Eyüp Lojistik'in sahibi Eyüp Bartık'ın odanın yeni başkanı olacağı tahmin ediliyor. Oda ve borsa seçimlerinin neredeyse ilk tansiyonunu yükselten Balıkesir Sanayi Odası seçimlerinde ise ilk etap sonuçlarına göre Ahmet Kula'nın karşısındaki İsmail Uğur'un listesi seçime damgasını vurdu. 17 komitenin 13'ünü Uğur kazandı.
Ancak şu ana kadar gelen sonuçlar arasında değişimden çok 'yola devam' diyen oda ve borsaların ağırlığı gözüküyor. Ankara, Erzurum, Eskişehir, Denizli, Samsun ve Trabzon mevcut başkanlarla devam edecek durumda. Bir taraftan da Haziran ayında yapılacak seçimlere için adaylar projelerini anlatma yarışında. Yarın ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri gerçekleştirilecek. İlhan Parseker ve İbrahim Burkay'ın aday olduğu seçimler için şimdiden nefesler tutulmuş durumda.

Aslan gruptan çıkamadı Bartık lojistikte kazandı
Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) birinci etap seçimlerinde odanın 21 yıllık başkanı Mehmet Aslan kendi grubundan çıkamadı ve başkanlık şansını yitirdi. Böylece GTO'da bir devir sona ermiş oldu. Mehmet Aslan'ın dahil olduğu 16. grupta yapılan seçimlerde 151 oy alan Aslan, Tuncay Kara-Mehmet Teymur birlikteliğinin 179 oy alması ile yarışı kaybetti. Seçimi kaybeden Mehmet Aslan, GTO Hizmet Binası önünde toplanan kalabalığa bir konuşma yaparak, "Görev aldığımız süre boyunca Gaziantep'i ortak akılla yönettik. Hizmet çıtasını her zaman yüksek tuttuk. Umuyorum ki bizden sonra gelecek olanlar bu çıtayı daha da yükseklere çıkaracaklardır. Bize destek verenlere de vermeyenlere de çok teşekkür ediyorum. Hepinize hakkımı helal ediyorum" dedi.
GTO'da gruplardan çıkması halinde Yönetim Kurulu Başkanlığı'na aday olacağını açıklayan Eyüp Bartık ise lojistik grubunda 83'e karşı 306 oyla kazanan isim oldu.

Gaziantep SO'da Konukoğlu ile yola devam
Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun tekrar aday olmayacağını açıkladığı Gaziantep Sanayi Odası'nda (GSO), Meslek Komitesi ve Meclis Üyelikleri seçimi sona erdi. 3 bine yakın üyesi bulunan GSO'da 27 Meslek Komitesi'nin çoğunda tek liste ile seçime gidildi. 22 Meslek Komitesi tek liste çıkarırken, 5 Meslek Komitesi ise çift listeyle yarıştı. Seçimde en büyük sürpriz Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahaddin Kaplan'ın kendi grubunda yapılan seçimleri kaybetmesi oldu.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu,  yeni seçilenlere başarılar dileyerek, "Göreve gelen yeni sanayici arkadaşlarla birlikte Gaziantep'e hizmet etmeye devam edeceğiz. Yeni dönemde çıtamızı daha yukarı çıkarmak için çalışacağız" dedi.
Oda'da 9 Mayıs Perşembe günü, kesin listeler açıklanacak. 10 Mayıs Cuma günü de Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyesi, Meclis Başkanı, TOBB delegeleri seçilecek.

Balıkesir İsmail Uğur dönemi başlıyor
Balıkesir Sanayi Odası'nın çekişmeli geçen seçim öncesi maratonu tamamlandı. Mevcut başkanı Ahmet Kula ve Değişim Platformu'nun temsilcisi İsmail Uğur'un listelerinin yarıştığı seçimde 17 komiteninin 13'ünü Uğur kazanırken, 2 komitede beraberlik, kalan 2 komitede ise Ahmet Kula'nın listesi kazandı. Bandırma Ticaret Borsası'nda ise mevcut başkan Halit Sezgin güven tazeledi.  Edremit Ticaret Borsası'nda da tek liste ile girilen seçimde A. Tarkan Denizer güven tazeledi

Ankara Sanayi Odası'nda seçimlerin ilk turu tamam
Ankara Sanayi Odası'nda seçimlerin ilk turu tamamlandı. Cuma günü sandık başına giden ASO üyeleri, 32 meslek grubundan meclis üyeleri ve meslek komitelerini belirledi. Seçilen 77 meclis üyesi, 10 Mayıs Cuma günü ASO Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve TOBB delegelerini belirleyecek. Kulislerde ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in güven tazeleyip yeniden başkan olacağı söyleniyor.

Erzurum'da sonuç; 'bir dönem daha Yücelik' 
Erzurum TSO seçiminde mevcut başkan Lütfü Yücelik ve ekibi kazandı. 35 meslek grubundan 81 meclis üyesinin belirlendiği seçimin tamamını Yücelik grubu aldı. Oda seçiminde mevcut başkan Yücelik ve MÜSİAD eski Erzurum şube Başkanı Mustafa Güvenli yarışıyordu. Seçim sonrası bir konuşma yapan Yücelik, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine olan güveni boşa çıkarmayacağını ifade ederek, "Bize oy versin veya vermesin, omuz omuza, birlik ve beraberlik içinde,
Erzurum için çalışacak, Erzurum için üreteceğiz. Bugün birlik günü. Aramıza fitnenin girmesine asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Eskişehir TO'da Harun Karacan güven tazeledi
 

[PAGE]

Eskişehir TO'da Harun Karacan güven tazeledi
Toplam 11 bin 500 civarında üyesi bulunan Eskişehir Ticaret Odası'nın (ETO) seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre tek liste ile seçime giden mevcut Başkan Harun Karacan güven tazeledi. Seçimde 40 meslek komitesine bağlı 9 bin 900 üyenin yaklaşık 8 bin 200'ü 54 sandıkta oy kullandı.  Aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi de olan Karacan, Seçim Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen kutlamada yaptığı konuşmada; "Üyelerimiz bizlere bu kutsal bayrağı ikinci kez emanet etti. Ticaret Odası'na olan bu güven bizi yüreklendirdi, gururlandırdı. Bu güven kesinlikle boşa çıkmayacak, ben ve arkadaşlarım bu güvene sonuna kadar layık olacak, buna söz veriyorum" şeklinde konuştu.

Denizli'de 3 başkan 'yola devam' dedi
Denizli'de hem Ticaret Borsası hem de Sanayi ve Ticaret odasında ilk etap seçimler tamamlandı. Gerçekleştirilen seçimlerde mevcut başkanlar güven tazeledi. 5 bine yakın üyenin oy kullandığı Ticaret Odası'nda 30 meslek komitesinden 195 kişi ile 71 meclis üyesi yapılan seçimde belirlendi. Yönetim Kurulu ile Meclis Yönetim Kurulu ise 9 Mayıs'ta belirlenecek. Denizli'nin en büyük sivil toplum örgütü olan Ticaret Odası'nın Başkanı Necdet Özer, 3 meslek komitesinden de aday oldu.
Denizli Sanayi Odası başkanlık görevini yürüten Müjdat Keçeci rakipsiz girdiği seçimde başkanlığı tekrar kazandı. Toplam 1320 üyesi olan Denizli Sanayi Odası'nda 18 meslek komitesi başkanı ile 38 meclis üyesi belirlendi. 9 Mayıs'ta meclis üyeleri, yönetim kurulu ile meclis yönetimini belirleyecek.
Denizli Ticaret Borsası'nda yapılan seçimlerde mevcut başkan İbrahim Tefenlili oyların çoğunluğunu alarak yeniden başkan seçildi. Toplam 727 üyenin bulunduğu borsada her iki aday İbrahim Tefenlili ve Hasan Genç birlik mesajı vererek, aynı anda oy kullandılar. Seçimlerde 727 üyeden 623'ü oy kullandı. Seçim sonucunda İbrahim Tefenlili 367, Hasan Genç ise 256 oy aldı. Bu sonuçla İbrahim Tefenlili yeniden başkan seçildi.
İbrahim Tefenlili başkanlığındaki yönetim kurulu Mehmet Ali Özhan, Halil Pekdemir, İbrahim Yayan, Ayhan Saban, Mehmet Tefenlili, Kamil Gemi, Ömer Lütfi İnamlıca, Meral Özten, Kemal Ünay, Kemal Hüyük, Yüksel Tanrıkulu, Yüksel Tanrıverdi ve Süleyman Tuğrul'dan oluşuyor.

MTB'de Abdullah Özdemir'in listesi kazandı
Mersin Ticaret Borsası'nda tek liste ile giden seçimlerde ise bir sürpriz olmadı. Tek listedeki adaylar kazandı. Meclis başkanı ve yönetim üyeleri 10 Mayıs 2013 tarihinde belirlenecek. Alınan bilgiye göre Abdullah Özdemir'in yeniden seçilmesi bekleniyor.

Sakarya'da Kösemusul ilk etabı geçti
Sakarya TSO seçimlerinde ilk süreç tamamlandı. 34 meslek grubunu mecliste temsil edecek olan 85 meclis üyesinin belirlendiği seçimlerde 21. meslek grubundan başkanlığa yeniden aday olduğunu açıklayan Mahmut Kösemusul rakibi Talip Kuriş'i 20 oy farkla geçerek başkanlık yolunda ilk etabı başarı ile tamamladı.

Sivas'ta TB yeniden Hastaoğlu dedi
Sivas Ticaret Borsası'nda (TB) tek liste ile gidilen seçimde mevcut başkan Abdulkadir Hastaoğlu yeniden başkan oldu. Mecliste seçilen isimler ise şöyle: İhsan Aksoy, Ahmet Tarık Günhan, Hilmi Gül, Mesut Emeç, Ahmet Terzioğlu, Ertuğrul Günaltay, Şükrü Aver, Fahrettin Koçak, Buluthan Yarış, Yusuf Kasap, Tuncay Çoşman, Erdal Arslan ve Mustafa Karakaya.

Trabzon 2 başkana da 'devam' sinyali verdi
Trabzon TSO seçimlerinin ilk aşaması olan TSO Meclis üyeleri seçiminde kulislerde adı geçen alternatif başkan adaylarından dördü de meclise giremeyince Ali Osman Ulusoy'un Meclis Başkanlığı ve M. Suat Hacısalihoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığı ihtimali yükseldi. Hacısalihoğlu, "İyi bir seçim ortamı geçti. Üyelerimiz sorumluluklarını yerine getirdi. Bize yakın gruplarla meclis oluşmuş oldu" diye değerlendirmede bulundu. Kesin sonuçlar 8 Mayıs'ta açıklanacak. 10 Mayıs'ta ise yeni TSO Meclisi Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanı ve  üyeleri belirlenecek.
4 Mayıs'ta yapılan 220 üyenin oy kullandığı Trabzon Ticaret Borsası seçimlerinde ise tek liste ile seçime gidildi ve Mehmet Cirav'ın Meclis Başkanlığı ile Şükrü Güngör Köleoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığı'na kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Meclis 11 Mayıs'ta toplanarak Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları ile Yürütme Kurullarını belirleyecek.

Samsun TSO seçimlerine Murzioğlu damgasını vurdu
Samsun TSO . Oda Başkanlığına aday olan Servet Keskinsoy ve Fatih Öztürk, kendi gruplarında sandıktan çıkamazken, mevcut Başkan ve adayı Murzioğlu'nun listesi 36 meslek grubundan çıkarak seçimlere damgasını vurdu. Seçimde 36 meslek grubunda 194 komite üyesini ve 79 meclis üyesini seçmek için 6 bin 193 üye 12 sandıkta oy kullandı. Seçimlerin ardından bir açıklama yapan Başkan Murzioğlu, "Odamızın tarihinde olmayan bir seçim süreci yaşandı. Şahsıma ve odada çalışan arkadaşlarıma karşı çok çirkin saldırılar yapıldı. Bugün gördük ki TSO üyeleri sağduyulu davrandı. 36 grupta girdiğimiz, 36 grubu kazanarak başarı ile çıktık. Bu bizim dürüstlüğümüzü gösteriyor. Seçim süresince hiçbir şey konuşmadım ve de konuşmayacağım. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Öte yandan STSO Başkanı, Yönetim Kurulu asil ve yedek üyeleri, Disiplin Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimleri 10 Mayıs'ta belirlenecek.

Adaylar konuşuyor

[PAGE]

Adaylar konuşuyor

EBSO Başkanı Yorgancılar yeniden adaylığını açıkladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)  meslek komiteleri seçimlerinin tamamlanmasının ardından  EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,  başkanlığa adaylığını resmi olarak açıkladı.  EBSO'da 25 yıldır ilk defa rakipsiz bir seçime gittiklerine dikkat çeken Yorgancılar, "Bu hem bana hem de yönetim kuruluna duyulan güvenin sonucu. Rakipsiz olmamız bize daha fazla sorumluluk yüklüyor. Türk sanayicisinin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için 4 yıllık görev süremizde daha fazla çalışmamız gerekecek" dedi.
9 Mayıs Perşembe günü ilk olarak Yönetim Kurulu üyelerini açıklayacaklarını belirten Yorgancılar, bu seçimlerin ardından EBSO 8. Kat Sanayiciler Kulübünde meclis başkanlığı ve TOBB delegelerinin seçileceğini bildirdi. Aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu üyesi olan Yorgancılar, yeni dönemde tekrar görev alıp almayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "TOBB bir çatı örgütü. Burada görev almayı herkes arzu eder. Ağustosa kadar görevim sürüyor. Takdir seçilecek başkanımızın görevlendirmesine bağlı olacak."

Özel: 4 yılda 3.500 oda üyesine eğitim verdik
Yalova TSO Başkanı Celal Özel, ise yarın yapılacak seçim öncesinde 4 yıllık icraatlarını ve yeni projelerini anlattı. Özel, görevde olduğu süre zarfında Odaya  bin 500 yeni üyenin katıldığını belirterek, üye bilgilerinin kayıt oranının kendi görev sürelerinde yüzde 24'den yüzde 95'e çıktığını söyledi. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kurulu (KSS) kurduklarını ifade eden Özel, "Son dönemde hayata geçen KSS projeleri arasında ise, 'Kan Ver, Can Ver', 'Kriz Varsa Çare de Var'  ve 'Resif' gibi projelerin yanı sıra 30 üniversite öğrencisine burs verilmesi, çevre okulların ekipman, inşaat ve uzmanlık ihtiyacına yönelik çalışmalar, ilköğretim öğrencilerine her yıl kıyafet yardımı, Van depremi için yardım kampanyalarını da yürüttük. Üyelerimiz ile birlikte ramazan iftar çadırı gibi birçok sosyal projede yer aldık. Yalova'yı yeni pazarlarla tanıştırarak 'Yalova Lobisi'ni güçlendirdik. 4 yılda 3 bin 507 üyeye eğitim verdik" açıklamasını yaptı.
 

Seçim takvimi

[PAGE]


Seçim takvimi

Bol adaylı İZTO seçimi bugün

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) seçim heyecanı giderek tırmanıyor.  Bugün gerçekleşecek meslek komite grupları ve meclis üyesi seçimleri için nefesler tutuldu. Halkapınar Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek seçimlerde kıyasıya rekabet yaşanacak. Yönetim Kurulu seçimi ise 11 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek. İZTO'da aday olan gruplar 22 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Ekrem Demirtaş dönemini kapatmak için çalışıyor. Demirtaş da onca yılın verdiği deneyim ve güçle koltuğu kolay kolay bırakmayacağını göstermek istiyor. Yönetim kurulu başkanlığı için "İzmir'de dönüşüm, İZTO'da değişim" parolası ile seçime hazırlanan İZTO Meclis Üyeleri Necip Nasır, Ortak Akıl Grubu Takım Kaptanı Salih Özçifçi ve  Değişim Grubu Lideri Metin Aztekin oldukça iddialı.

Ertekin, meclis başkanı ile çekişecek
12 Mayıs'ta yapılacak seçimde Şanlıurfa TSO'nun mevcut başkanı E.Sabri Ertekin'in rakibi,  meclis başkanı M. Sait Melik. Yarın gerçekleştirilecek Şanlıurfa Ticaret Borsası seçiminde ise mevcut başkan Mehmet Kaya'nın karşısına resmi açıklama olmasa da rakip bir adayın çıkması bekleniyor.

Isparta TSO'da 3 aday var
Isparta TSO'nun 11 Mayıs'taki seçimlerinde mevcut Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, 2 dönem başkanlık yapmış Eyüp Avcular ve yerel gazete sahibi İsmail Rüştü Çelik yarışacak. Isparta Ticaret Borsası'nda ise nefesler 9 Mayıs'ta yapılacak seçim için tutuldu. Adaylar mevcut Başkan Ahmet Adar ve  Şükrü Top.

Aşut'un rakibi Faik Burakgazi olacak
Mersin TSO'nun 10 Mayıs'ta yapılacak seçimlerinde mevcut başkan Şerafettin Aşut'un rakibi Faik Burakgazi olacak. Adaylık konusunda adı geçen bir başka isim ise Hakan Kayacık.

Bartın'da Toksöz göreve yeniden talip
Henüz seçim takvimi belirlenmeyen Bartın'da mevcut başkan İsmail Toksoz yeniden göreve talip görünüyor.

Düzce'de 2 yeni aday yarışacak
Düzce TSO'nun 15 Haziran'daki seçiminde mevcut başkan Metin Büyük'ün yeniden aday olmayacağı öğrenildi. Düzce'de seçim yarışı meclis başkanı Nusret Özsoy ve Fahri Çakır arasında geçecek.

Karabük'te ilk aday Sedat Namal
Karabük'de mevcut başkan Pehlivan Baylan halen adaylığını açıklamış değil. Haziran ayı içerisinde düzenlenecek seçim için adaylığını ilk açıklayan isim Sedat Namal oldu.

Bolu'da Semercioğlu tek aday
15 Haziran'da yapılacak Bolu TSO seçimleri için şimdilik mevcut başkan Emin Semercioğlu dışında aday çıkmadı.

Yozgat'ta başkanlık için 3 aday yarışacak
Haziran ayında yapılması beklenen Yozgat TSO seçimleri için 3 aday yarışacak. Mevcut Başkan Metin Özışık'ın rakipleri Osman Çoşkun ve Hüseyin Kamanlı. Seçim tarihinin henüz belli olmadığı Yozgat Ticaret Borsası'nda ise mevcut başkan Mehmer Erkekli tekrar aday oldu.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...