İsrail'de 450 bin kişi hayat pahalılığını protesto etti

50 günü aşkın süredir kesintisiz devam eden protesto gösterilerinde cumartesi gecesi ülke çapında 450 bin dolayında kişi sokaklara döküldü.

Abone ol

TEL AVİV - İsrail'de hayat pahalılığını protesto edenler, ülke tarihinin en büyük sosyal amaçlı gösterisine imza attı.

Caddelere parklara kurulan çadır kentlerle simgelenen ve 50 günü aşkın süredir kesintisiz devam eden protesto gösterilerinde Cumartesi gecesi ülke çapında 400-450 bin dolayında kişinin sokaklara döküldüğü bildirildi. Çadır kent hareketini organize edenlerin "1 milyonluk yürüyüş" hedefiyle yola çıktığı protestolar, Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Afula gibi büyük kentler başta olmak üzere, ülkenin kuzeyinden güneyine 20'ye yakın merkezde yapıldı. Gösterilerin en büyüğünün düzenlendiği Tel Aviv'de, en büyük meydanlardan Medina'yı dolduran kalabalık içinde pek çok gösterici, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu istifaya davet eden posterler yanı sıra Netanyahu'yu elinde puro ile resmeden afişler taşıdı. Meydanı ve meydana açılan ana caddeleri tümüyle dolduranlar İsrail Parlamentosu uyanıncaya kadar protestoların süreceğini bildiren sloganlar attı.

Sık sık "halk sosyal adalet İstiyor", "Sadaka değil, sosyal adalet istiyoruz" sloganlarını tekrarladılar. İsrail muhalefetinin lideri, Kadima Partisi başkanı Tzipi Livni, Facebook'tan partililerine gösterilere katılma çağrısı yaparken İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi'nin de partisi Ra'am Ta'al'ın destekçileri ile protesto gösterilerinde yer aldığı bildirildi. İsrail'in Kanal 10 televizyonu da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yardımcılarıyla birlikte gösterileri değerlendirdiğini belirtti ve Netanyahu'nun "Mesaj alınmıştır" deyip, gerekli düzenlemelerin yıl sonuna dek yapılacağını söylediğini kaydetti. Protesto hareketinin öncülerinden Dafni Leaf ise halihazırda bazı medya kuruluşlarının ve sağ örgütlerin hedefi haline gelmiş bulunuyor.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı