Kar yağışı etkisini sürdürecek

İstanbul'da kar yağışının, bugün de etkili olması bekleniyor. Ankara ve izmir'de kar yağışı sürüyor.Sıcaklıklar batı bölgelerde 8 ila 10 derece azalacak.

Abone ol

ANKARA - Meteoroloji, bazı iller için kar yağışı uyarısında bulundu. Hava sıcaklığının batı bölgelerde 8 ila 10 derece azalacağı tahmin ediliyor.  İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışının, 1 Mart Perşembe günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Ankara ve İzmir'de de kar yağışı sürüyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda, İstanbul'da devam eden kar yağışının, kuvvetli poyrazla birlikte sabah saatlerinde il genelinde yer yer etkili olması beklendiği bildirildi.
Yağışlar Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Aydın, Muğla, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olmak üzere genellikle karla karışık yağmur ve kar, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu ile öğle saatlerinde İç Anadolu'nun güneydoğusunda yağmur ve sağanak şeklinde olacak. Marmara ile iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. 
Rüzgarın doğu bölgelerde güney ve güneybatı, batı bölgelerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı, Doğu Akdeniz kıyı kesiminde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 km/s), Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s), İç Anadolu'nun güney ve doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetlice (30-50 km/s) eseceği tahmin ediliyor. 
İDO'da sefer iptalleri
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin, saat 07.00'deki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot, saat 08.00'deki Armutlu-ArmutluTK-Yenikapı-Bostancı ile saat 09.30'daki Bursa-Yenikapı-Kadıköy deniz otobüsü seferleri yapılamayacak.
Kar İstanbul'u perşembe günü terk edecek 
İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışının, 1 Mart Perşembe günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi bekleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamaya göre, kente Balkanlar üzerinden dün akşam saatlerinde gelen soğuk hava önce karla karışık yağmura ardından da kara dönüştü. Kar yağışı gece boyu Büyükçekmece, Arnavutköy, Beykoz, Sarıyer ve Kartal'ın yüksek kesimlerinde etkili oldu.
Kar kalınlığı, Kartal ve Beykoz'un yükseklerinde 12-15, Sarıyer, Arnavutköy ve Büyükçekmece'nin yükseklerinde 7-10, şehir merkezinde ise 1-4 santimetreyi buldu.
Kar yağışının 1 Mart Perşembe günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor.
Sıcaklık 3 derece
Yüksek seviye kar yağışı planlamasına göre 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personel ile karlı hava şartlarıyla mücadele ediyor. Dün akşamdan bu sabaha kadar 1486 ton tuz, 4 ton solüsyon kullanıldı. Metin Oktay Spor salonunda ise 384 evsiz vatandaş misafir ediliyor.
Bu arada, hava sıcaklığının gün içinde 3 derece, gece ise sıfırın altında 1 ve sıfır derece seviyesinde bulunması, yarın ve perşembe günü ise 4-5 derece seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Başkent'e kar ve buzlanma uyarısı
Ankara'da kar yağışının akşam saatlerinde etkisini artırabileceği uyarısında bulunan Meteoroloji, gece sıcaklığın il merkezinde -7 dereceye kadar düşmesi ve kar yağışının gece aralıklarla devam etmesi beklendiği, özellikle 29 Şubat Çarşamba sabahı sürücülerin ve ilgililerin buzlanmaya karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini  vurguladı.
İzmir'de kar yağışı
Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle İzmir, Manisa ve Uşak'ın bazı yollarında ulaşım güçlükle sağlanıyor.
İzmir'de sabahın erken saatlerinde başlayan kar yağışı Manisa karayolu trafiği aksattı. Bazı araçların yolda kalması üzerine Bornova Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, 57. Topçu Tugayı önünde denetim başlattı ve zincirsiz araçların Manisa yönüne geçişine izin vermedi. 
Uşak'ta saat 02.00 sıralarında başlayan kar yağışı Uşak-Ankara karayolundaki araç trafiğini de olumsuz etkiledi. Dumlupınar rampası civarında çok sayıda araç kar ve buzlanma nedeniyle yolda kaldı.
Karayolları 25. Şube Şefliği ekipleri, Uşak'ta yol açma çalışmaları başlatırken, Banaz ilçe girişinde trafik ekipleri, Ankara yönüne doğru giden zincirsiz araçları durdurdu.
Manisa Trafik Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İzmir-İstanbul yolunun Sabuncubeli mevki ve Kırkağaç Gelenbe mevkinde de zincirsiz araç geçişine yolda kalma riski nedeniyle izin verilmedi. Manisa şehir merkezinde de kar kalınlığı 3 santime ulaştı. 
Bolu Dağı'nda tırlara izin yok
Bolu Dağı D-100 karayolunda yoğun kar yağışı nedeniyle ağır tonajlı araçların geçişlerine izin verilmiyor.
Karayolları ekipleri yol küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürürken, trafik ekipleri ise Düzce kesiminde Kaynaşlı ve Bıçkıyanı mevkilerinde, Bolu kesiminde de Abant sapağı ve Elmalık mevkilerinde ağır tonajlı araçların geçişlerine izin vermiyor.
Uludağ'da kar kalınlığı 3 metre
Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığının 3 metreye ulaştığı bildirildi.
Bursa Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, dün geceden itibaren etkili olan kar yağışının ardından "oteller bölgesi"ndeki kar kalınlığı 3 metre ile yılın rekor seviyesine ulaştı.
Sıcaklığın gece eksi 12, gündüz eksi 10 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da, yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden görüş mesafesi zaman zaman 50 metreye kadar düşüyor.
Uludağ'da kar yağışının bugün ve yarın "kuvvetli" olacağı, ancak yağışın cuma gününe kadar süreceği bildirildi.
Eğitime kar engeli
Kütahya
Kütahya'da kar yağışı ve tipi nedeniyle Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.
Meteoroloji'den uyarılar
Kuvvetli yağış uyarısı
Yağışların Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Aydın, Muğla, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekiyor. 
Kuvvetli rüzgar uyarısı
Rüzgarın Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı, Doğu Akdeniz kıyı kesiminde güney be güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 km/s), Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s), İç Anadolu'nun güney ve doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetlice (30-50 km/s) eseceği tahmin edildiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (Çatı Uçması, ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Buzlanma ve don olayına dikkat
Marmara ile İç ve Doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Çığ tehlikesi
Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
(AA)/(ANKA)
AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde 4.2 büyüklüğünde deprem Çin'deki otomobil fuarından öne çıkanlar İhracatınızı artıracak yapay zekâ uygulamaları Gazze'ye yönelik saldırılarda en az 22 Filistinli öldü Türk balıkçısı Çin pazarına ağ atacak