Kılavuzunuz grafikler olsun!

Abone ol

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

Seçimlerin sonlanmasıyla birlikte siyasi trafik daha da hız kazanırken, kredi derecelendirme kuruluşları da açıklama yapma yarışına girdi. Yeni hükümetin kuruluş sürecinden tutun da, TCMB’nin bu ayki toplantıda alacağı kararlara kadar her konuda tahmin ve uyarılarda arka arkaya geliyor. Seçim sonuçlarını risk olarak gören de var, sonuçların siyasi riski etkilemeyeceğini düşünen de. Düşük büyümeye vurgu yapan da var, faiz indirim sürecini eleştiren de. Elbette yapılan bu uyarıları dikkate almak gerekiyor, ancak piyasadaki ilk reaksiyonun ülkenin hükümetsiz kalmış gibi olması da bizce biraz abartılı bir risk algısını işaret ediyor. Netice de karşımızda 12 yıllık iktidar tecrübesi olan ve aylar öncesinden bu sürece hazırlanan bir iktidar var.

Başbakan kim olacak, yeni kabine nasıl şekillenecek gibi sorular 15-20 gün içinde cevap bulacak. Bizce genel seçimlere 10 ay gibi kısa bir zaman kalmışken, kabinede köklü bir değişim yapılması düşük bir ihtimal. Bu nedenle ekonomi kabinesinde ve hükümetin ekonomi politikalarında köklü bir değişim olacakmış gibi bir algı oluşması bizce doğru değil. Buna karşın kısa vadede belirsizlikler olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Bu süreçte merak edilen konularda yapılan her açıklamanın sert fiyat hareketlerine neden olabileceği unutulmamalı. Bu nedenle de özellikle kaldıraçlı ve çok kısa vadeli işlem yapanların, bu ani hareketleri dikkate alarak olası bir terste kalma durumunda zararın önüne geçebilecek aktif emirler (stop loss) bulundurmaları faydalı olacaktır.

İçeride siyasi gündemin yoğun olması bu süreçte yurtdışı ile korelasyonun bozulmasına ve verilerin görmezden gelinmesine neden olacaktır. Bu nedenle TL varlıklarda diğer alternatiflerde olan fiyat hareketlerinden ziyade içsel nedenlere daha fazla dikkat edilmelidir. Bu süreçte siyaseten belirsizliği artıracak ya da azaltacak açıklamaların zamanını ve içeriğini tahmin etmek zor olacağı için gün içi ya da birkaç gün gibi kısa vadede işlem yapanlar için tek gösterge grafikler yani teknik analiz olacaktır.

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü Cevdet Yılmaz’dan Huawei'ye ‘yatırım artırma’ çağrısı "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" Ankara'da ekmeğe zam