Kocaeli'nde iki kişi sele kapıldı

Yurtta etkili olan yağışlı hava hayatı olumsuz etkiliyor.

Abone ol
KOCAELİ - Yurtta etkili olan yağışlı hava hayatı olumsuz etkiliyor. Kocaeli'nde biri çocuk iki kişi kayboldu. 
Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, fotoğraf çektirmek isterken, toprak kayması sonucu anne ve babasıyla dereye düşen 4 yaşındaki kız çocuğu sulara kapılarak kayboldu.
Alınan bilgiye göre, İzmit'ten Karamürsel'deki Başdeğirmen Alabalık Tesisleri'ne kahvaltıya giden Çağdaş ve Berat İnaltay çifti ile çocukları Onay İnaltay, kahvaltının ardından tesiste gezintiye çıktı.
Tesisten geçen derenin kenarında fotoğraf çektirmek isteyen  baba Çağdaş ve anne Berat İnaltay ile çocukları Onay İnaltay toğrağın kayması sonucu dereye düştü.
Aşırı yağışlar nedeniyle debisi yükselmiş olan dereden Çağdaş ve Berat İnaltay çifti çıkarken, 4 yaşındaki kızları suda kayboldu.
Olay yerine giden itfaiye ve sivil savunma ekiplerinin çocuğu arama çalışmaları devam ediyor.
Kamyon sel sularına kapıldı: bir kişi kayıp
Kocaeli'de aşırı yağış sonucu oluşan sele kapılan kamyonette bulunan 2 kişiden biri kayboldu, boğulma tehlikesi geçiren diğer kişi ise hastaneye kaldırıldı.
Kartepe ilçesi Arslanbey mevkisindeki taş ocaklarının önünde yapılan istinat duvarı sel suları nedeniyle yıkıldı.
Bu sırada, Orta Mahalle Fatih Caddesi'nde seyir halinde bulunan İlhami Nemli idaresindeki 41 NL 609 plakalı kamyon, sel sularına kapıldı.
Fındıksuyu Deresi'ne sürüklenen kamyonun sürücüsü Nemli, kendi imkanıyla dereden çıkmayı başardı. Kamyonda bulunan evli ve 2 çocuk babası Erol Ay ise sel sularında kayboldu. Boğulma tehlikesi geçiren Nemli, Kocaeli Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve sivil savunma ekiplerinin Erol Ay'ı arama çalışmaları devam ediyor.
Başiskele'nin Üçevler Mahallesi'nde bulunan Örnek Sitesi'ndeki müstakil ev ve işyerleri de sel suları altında kaldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler, zodyak botlarla mahsur kalan vatandaşları kurtardı.
Gölcük'te heyelan
Bu arada, Gölcük'e bağlı Hasaneyn ve Nushetiye köylerinde aşırı yağış sonucu heyelan meydana geldi. Heyelanda Hüseyin Tutkun ve Mustafa Balkaya'ya ait evler ile İsa Akyol'a ait ahırda maddi hasar meydana geldi.
Gölcük, Başiskele ve Kandıra'daki bazı köy yollarında çökmelerin olduğu ve elektrik direklerinin devrildiği belirtildi.
 
500 ev ve iş yerini su bastı
Su baskınlarının yaşandığı Gölcük Kavaklı Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, burada yaptığı açıklamada, kentte etkili olan aşırı yağışlar sonucu su baskınlarının yaşandığını söyledi.
''3 ilçemiz selden etkilendi. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Sadece Gölcük'te tahmini 500 ev ve iş yerinde sıkıntımız var'' diyen Topaca, Kartepe'de sel sularına kapılan Erol Ay'ı arama çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.
Tüpleri denize yayıldı
Gölcük ilçesi İhsaniye Asardere mevkisinde İpragaz'a ait tüp deposunun duvarı aşırı yağış sonucu oluşan sel suları nedeniyle yıkıldı. Sel sularının sürüklediği çok sayıda sanayi ve mutfak tüpleri denize yayıldı.
Balıkçılar tarafından denizden toplanan ve dolu olduğu öğrenilen tüpler kıyıdaki İpragaz görevlilerine teslim ediliyor.
Körfez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Sedat Pek, balığa çıkacakları sırada sel sularının denize onlarca tüp getirdiğini gördüklerini söyledi.
''Biz de insaniyet namına tüpleri toplamaya başladık'' diyen Pek, ''Topladığımız tüpleri görevlilere teslim ediyoruz. Yaklaşık 7 bin adet olduğu söyleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 150 tüpü denizden çıkardık'' şeklinde konuştu.
İstanbul'da ağaçlar devrildi
İstanbul'da etkili olan sağanak ve şiddetli rüzgar nedeniyle kazalar ve su baskınları yaşanırken, fırtınanın etkisiyle devrilen ağaçlar çevrede maddi hasara yol açtı.
Yağışların yer yer etkili olduğu bölgelerde küçük çaplı trafik kazaları meydana gelirken, itfaiye ekipleri yol kenarlarında devrilme ihtimali olan ağaçları keserek olası kazaları önlemeye çalıştı.
Esenler'de, 34 A 5563 plakalı polis aracı yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda hakimiyetini kaybederek kaldırıma çarptı. Meydana gelen olaylarda can kaybı ve yaralanma olmadı.
Kazalar nedeniyle trafikte zaman zaman uzun kuyruklar oluştu. 
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde, yağmurdan kayganlaşan yol ve şiddetli rüzgar nedeniyle dün gece Yunus Gündoğdu yönetimindeki 34 DU 7571 plakalı tırın üzerinden yola devrilen konteyner, olumsuz hava koşulları nedeniyle hala kaldırılamadı. 
Yürüyüş yolundaki konteynerin, havanın normalleşmesinin ardından kaldırılacağı öğrenildi.
Bu arada, İDO'dan alınan bilgiye göre, hava muhalefeti nedeniyle Bandırma-Yenikapı arasındaki hızlı feribot seferi ile Bostancı-Armutlu, Bostancı-Bandırma, Kadıköy-Bursa ve Yenikapı-Bandırma dış hat seferleri karşılıklı olarak gerçekleştirilemeyecek.
 
Cumhuriyet Bayramı töreni İstanbul'da pazara ertelendi
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vatan Caddesi'nde yapılacak Cumhuriyet Bayramı Resmi Geçit Töreni'nin, yağış nedeniyle 31 Ekim Pazar gününe ertelendiğini açıkladı. Vali Mutlu, Cemal Reşit Rey'deki tören ve Dolmabahçe Sarayı'ndaki resepsiyon programında bir değişiklik olmadığını belirtti. 
Kuvvetli fırtına bekleniyor
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yurdun kuzey ve batı kesimlerinde çok kuvvetli yağış beklendiğini, sıcaklıkların ülke genelinde 4-8 derece azalacağını bildirdi. Çağlar, yurdun yeni bir yağışlı havanın etkisine girdiğini açıkladı.
Marmara ve Kuzey Ege'de fırtına beklendiği uyarısında bulunan Çağlar, yağışların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Adana, Kahramanmaraş ve Hatay hariç tüm yurtta görüleceğini söyledi.Yağışların Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'nun batısı ile Batı Karadeniz bölgelerinde kuvvetli, Antalya'nın doğu ilçeleri, Muğla, Aydın, İzmir'in güney İlçeleri, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa çevrelerinde çok kuvvetli olacağını belirten Çağlar, rüzgarın, Marmara ve Kuzey Ege'de kuzeydoğu yönlerden saatte 50–65 kilometre hızla kısa süreli fırtına şeklinde eseceğini bildirdi.
Uyarıda, ani sel, su baskını ve yıldırım riskine karşı tedbirli olunması istendi.
 
Akçakoca'da dalga boyu 5 metre'ye yükseldi
Batı Karadeniz bölgesinde  şiddetli fırtına yaşamı olumsuz yönde etkilerken, Akçakoca'da dalga boyu 5 metreye yükseldi.
Dün akşam saatlerinde, Batı Karadeniz bölgesinde kuzey-batı yönünden esen rüzgar gece yarısından sonra şiddetli fırtınaya dönüştü.
Akçakoca Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Kuzey batı yönünden esen şiddetli fırtınanın saatte 50 ile 62 kilometre arasında olduğunu bildirdi.
Deniz ulaşımına poyraz engeli
Poyraz, Marmara'da deniz ulaşımını olumsuz etkiledi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 55 şilep ve tanker saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan Poyraz nedeniyle yollarına devam edemeyince rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahiline çevirerek demirledi. 
Şarköy'de gemilerde bulunan personel, fırtına ve yer yer 2,5 metreyi aşan dalgalar ile gece başlayan sağanak nedeniyle karaya çıkamayarak geceyi gemilerinde geçirmek zorunda kaldı.
Bursa'da alt katlar su doldu
Bursa'da merkez Osmangazi ilçesine bağlı Panayır Mahallesi'nde çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla suları dışarı çıkarmaya çalışırken, evlerinde mahsur kalanlar sivil savunma ekiplerinin botları ile tahliye edildi. Bu aileler, geceyi İl Özel İdare Müdürlüğünün misafirhanesinde geçirdi.
Aynı mahallede kurulan kurbanlık hayvan pazarını da su bastı. Yurdun çeşitli yerlerinden Bursa'ya gelen hayvan sahipleri, çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvanın hastalandığını, yemlerin zarar gördüğünü söyledi.
Öte yandan, Alacahırka Mahallesi'ndeki Alacahırka Deresi'nin taşması sonucu, çevresindeki 12 ev toprak kayması riskine karşı boşaltıldı. Bu evlerde oturan aileler de yine İl Özel İdare Müdürlüğünün misafirhanesine gönderildi.
Birçok ev ve iş yerinin sular altında kalmasına yol açan yağış nedeniyle Çekirge Mahallesi Kamil Sokak'ta bulunan Çiçek Apartmanı'nın arkasındaki istinat duvarı çöktü. Yağmur suyunun ağırlaştırdığı toprağı taşıyamadığı için çöktüğü belirlenen istinat duvarı, apartman sakinlerine korku dolu dakikalar yaşattı. 
Böyle giderse 450 milyon dolarlık tesisi kapatırız Kurdan bunalan ihracatçı Amerika pazarına yöneldi 130 ülkede 346 noktaya ulaşan THY, 91. yaşını kutluyor Elektrikte sabit tarife sürdürülebilir değil Atık piller fidana fidanlar ormana dönüşecek