Komşuda enflasyon yüzde 5,6

Yunanistan, eylül ayı enflasyon oranının ağustos ayına göre yüzde 1,9 artış gösterdiğini duyurdu.

Abone ol

ATİNA - Yunanistan'da eylül ayı itibariyle yıllık enflasyon oranının yüzde 5,6 olarak belirlendiği bildirildi.

Yunan medyasının, Yunanistan istatistik Kurumu'ndan (ELSTAT) alınan bilgiye göre, eylül ayı enflasyon oranının ağustos ayına göre yüzde 1,9 artış gösterdiğini duyurdu.

2010 yılı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla kaydedilen fiyat artışları ise, gıda ve alkolsüz içkilerde yüzde 2,1 , tütün mamulleri ve alkollü içeceklerde yüzde 17,7, giyim eşyalarında yüzde 2,4, barınma harcamalarında yüzde 8, sağlık harcamalarında yüzde 0,8, ulaşımda yüzde 17,7, telekomünikasyon giderlerinde yüzde 3, kültürel faaliyetlerde yüzde 1,1, eğitim masraflarında yüzde 0,2, otel-kafe-restoran harcamalarında yüzde 3,2 olarak kaydedildi.

Yunanistan'da mayıs ayında enflasyonun, 1997 yılının Ağustos ayından sonra en yüksek oranına ulaştığı ve yüzde 5,4 olduğu bildirilmişti.

Söz konusu durumun, yakıt, alkollü içecek, sigara, cep telefonu ve daha birçok şeye uygulanan KDV ve diğer vergilerden dolayı yaşanan fiyat artışlarından kaynaklandığı belirtilirken, 2009'un aynı dönemine kıyasla benzin fiyatının yüzde 52,1 oranında arttığına da dikkat çekilmişti.

Yunanistan'da bütçe açığının kapatılması çalışmaları çerçevesinde, KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılması, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulanması, lüks harcamalarda ise vergilerin arttırılması şeklinde önlemler alınmıştı.    

Öte yandan, ülkede geçen Mart ayında da, KDV'nin yüzde 19'dan yüzde 21'e yükseltilmesi, akaryakıt fiyatlarında 3 ile 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması içerikli bir dizi önlemin hayata geçirileceği açıklanmıştı.    

Binance'in eski CEO'suna 4 ay hapis cezası Eksun Gıda'dan 413 milyon liralık net kar Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi