Krizin temelinde finansal cehalet var

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, son küresel krizin temelinde, ABD'de konut kredisi kullanan kişilerin, finansal cehaleti yattığını söyledi.

Abone ol
İSTANBUL - Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, daha fazla finansal eğitimin, kısa, orta ve uzun vadeli harcama-tasarruf dengesinin kurulmasını, büyük ölçekli harcamaların daha sağlıklı planlanmasını sağlayacağını belirterek, "Makroekonomik açıdan baktığımızda, bireyler ve aileler bazında, daha sağlıklı finansal planlama, ülkemizdeki tasarruf oranını da artıracaktır. Bu suretle, çok daha sağlıklı bir ekonomik yapıya ulaşılacaktır" dedi.
Şahenk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, İSMEK ve Doğuş Grubu desteğiyle düzenlediği "İstanbul Finans Merkezi Yolunda 20 bin Kadın" başlıklı projenin tanıtımında, küresel kriz ve son 8 yılda Türkiye'deki ekonomik değişimle birlikte oluşan ortamda finansal okuryazarlığın konuşulan, tartışılan bir konu haline geldiğini söyledi.
Finansal okuryazarlığın, az gelişmiş ülkelerle ilgili bir kavram olduğunun düşünüldüğünü ancak bunun doğru olmadığı kaydeden Şahenk, "Son küresel krizin temelinde, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden ABD'deki konut kredileri problemi yatıyor. Bu problemi irdelediğiniz zaman maalesef ABD'de konut kredisi kullanan kişilerin, tabir caizse, finansal cehaleti ile karşılaşıyoruz. Aslında teknik ve karmaşık bir terim gibi görünüyor ama bence finansal okuryazarlığın temelinde paranızı bilgili, ilgili, ihtiyatlı, ölçülü hareket ederek harcamak, belirli bir plan, program dahilinde hareket etmek, yani büyüklerin deyimiyle ayağını yorganına göre uzatmak yatıyor" diye konuştu.
Şahenk, ihtiyaç duyulan şeyin, finansal sektördeki teknolojik ilerlemeye paralel olarak doğru bilgilendirilmeyi ve ihtiyaçlara en uygun, en doğru seçimleri yapmayı sağlamak olduğunu dile getirerek, "Başka bir ifadeyle, artan finansal ürün, hizmet çeşitliği ile yeni imkanlar ve fırsatlar konusunda farkındalık yaratmak ve farkındalığı artırmak gerekiyor" dedi.
İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması Londra'da kılıçlı saldırı: 5 yaralı Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi "Sene sonuna kadar 200 bin konut teslim edeceğiz" Konya Doğanhisar'da 3,5 büyüklüğünde deprem