Liderler ve iş dünyası, 'küresel ilkeleri' tartışacak

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi, New York'ta start aldı

Abone ol

NEW YORK - New York'ta "BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Liderler Zirvesi" düzenleniyor.

New York'un Times Meydanı'ndaki Marriott Marquis Otel'de yapılan zirveye aralarında Türk işadamları ve kurum temsilcilerinin de bulunduğu 1200'den fazla üst düzey yönetici katılıyor.

Zirvenin açılışında konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, toplantıya dünyanın en büyük ve en iyi tanınan şirketlerinin yanı sıra daha küçük işletmelerin, kurumların, yatırımcıların ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığını söyledi. "Küresel İlkeler Sözleşmesi kadar başka hiçbir sosyal sorumluluk girişimi bu derece kapsayıcı ve küresel olamaz" diyen Ban Ki-mun, ilkeler ve kazancın birlikte yürüdüğünün kanıtlandığını ifade etti.

Toplantıda işverenlere sosyal sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunduğunu belirten Ban, iş adamlarından insan, işçi ve çevre hakları ile yolsuzlukla mücadelede daha fazla sorumluluk üstlenmelerini ve BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmada yardım etmelerini istedi. "Amacımız 2020 yılında 20 bin üyeye ulaşmak" diye konuşan Ban, "Küresel İlkeler Sözleşmesi gönüllü bir girişim ama üyelerini de ilkeleriyle bağlıyor" dedi.

Ban bir soru üzerine, girişimin ilk başladığında sadece birkaç şirket tarafından imzalandığını, pek bilinmediğini şimdi ise dünya çapında 8 bin üyesi olduğunu belirtti.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi'ne başta girişimin Türkiye Ulusal Ağı Temsilcisi Yılmaz Argüden, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan olmak üzere aralarında Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç'un da bulunduğu Akbank gibi önemli kurumların temsilcileri katılıyor.

10 temel ilke

BM'nin 2000 yılında başlattığı "BM Küresel İlkeler Sözleşmesi" girişimi dünyadaki şirketlerin "insan hakları, iş standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele" kapsamında 10 temel ilkeyi benimsemesini bekliyor.

BM'nin Küresel İlkeler Sözleşmesine imza atan kurumlar, "insan haklarına saygılı olmayı, insan hakları ihlallerine karışmamayı, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı göstermeyi, insanları zorla çalıştırmaktan kaçınmayı, çocuk işçiliğini yasaklamayı, işte ayrımcılığı ortadan kaldırmayı, çevresel sorunlarla ilgilenmeyi, bu kapsamda sorumluluk almayı, çevreyle uyumlu teknolojiler geliştirmeyi, yolsuzluğu yasaklamayı" taahhüt ediyor.

Erdoğan altı üniversiteye rektör atadı Bakan yardımcısı görevden alındı Bahar Candan için tahliye kararı Borsa haftayı ekside kapattı Hazine'nin 30 milyar lira alacağı var: 'Aslan payı' belediyelerin