Marka tescilinde Avrupa birincisi olabiliriz

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz'e göre, 2011'de marka tescilinde Fransa'yı geçerek birinci olabiliriz.

Abone ol

İZMİR - Türkiye'nin marka tescili konusunda Avrupa'da ikinci sırada yer aldığı, bu yıl Avrupa birinciliğine yükselebileceği ifade edildi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, yaptığı açıklamada marka tescili konusunda son yıllarda önemli bir hareketlilik yaşandığını, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun uygulanmasıyla başvuruların daha da hareketleneceğini belirtti.

Yeni kanunla tüm şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu getirildiğini, bunun da marka tescilini zorunluluk haline getireceğini anlatan Yamankaradeniz, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye markalaşmada Avrupa'da ikinci sırada. 2010 rakamlarıyla 85 bin müracaat gerçekleşti. 2011 itibarıyla 110 bin adetlik müracaata ulaşacağı tahmin ediliyor. Fransa 108 bin adet müracaatla birinci sırada. Onların fazla artışı olmazsa, biz birinci olabiliriz.

Marka müracaat sayısının artması Türkiye'de marka bilincinin geliştiğini gösteriyor. Demek ki bu alanda ciddi bir bilinçlenme var. Türkiye, katma değerli ürün üretimine ağırlık vermeli. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanması mevcut ürünlerle değil katma değeri yüksek ürünlerle olabilir."

Yeteri kadar güven yok

Patent ve faydalı modelde de müracaat sayısının 2010 sonu itibarıyla 12 bine çıkmasını beklediklerini söyleyen Yamankaradeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız incelemelerde Türk firmalarının kendilerine yeteri kadar güvenmediğini görüyoruz. Ar-Ge faaliyetlerine önemli destekler var. Devletin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini düşünüyoruz. Ar-Ge çalışması ve patent konusunda olumlu gelişmeler var. Sanayinin yoğun olduğu illerde atılım içinde olan firmalar var. Özellikle makine, ambalaj, kimya ve kozmetik firmalarının başarıları dikkat çekiyor."

İzmir'in marka tescilinde 3. sırada olduğunu, 5 bine yakın marka müracaatının bulunduğunu, ancak kentin potansiyelinin bu rakamın çok ötesinde olduğuna inandıklarını dile getiren Yamankaradeniz, bu amaçla "2023 Model Kent İzmir" isimli bir proje başlattıklarını anlattı.

Yamankaradeniz, İzmir firmalarının bu konudaki eksiklerini gidererek potansiyeli canlandırma çalışmalarına destek olacaklarını sözlerine ekledi.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı