MB, 'hazinedarlığı' bıraktı

Banka artık, Hazine Müsteşarlığının talebi üzerine devlet adına ücret karşılığı işlem yapacak.

Abone ol

ANKARA - Merkez Bankasının "hükümetin hazinedarlığı" görevi sona erdi. Banka artık, Hazine Müsteşarlığının talebi üzerine devlet adına tahsilat, para nakil ve havale işlemlerini, ücret karşılığı yapacak veya yaptıracak.

Merkez Bankasının 12 Nisan'da yapılan genel kurulunda kabul edilen, bankanın ana sözleşme değişikliklerini içeren "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Anonim Şirketinin Esas Mukavelesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bankanın esas mukavelesinin 41'inci maddesinde yapılan değişiklikle Merkez Bankasının hükümetle ilişkileri ve bununla ilgili görevleri yeniden tanımlandı ve "hazinedarlık" bu görevler arasından çıkarıldı.

"Mali ve ekonomik müşavirlik ve mali ajanlık" başlığı ile yeniden düzenlenen madde uyarınca Merkez Bankası, hükümetin mali ve ekonomik istişare organı olmaya devam ediyor. Bu sıfatla banka, para ve kredi politikası konusunda hükümetçe incelenmesi istenilecek hususlar hakkında görüş beyan edecek.

"Yabancı memleketlerle yapılacak mali ve ticari anlaşmaların akdine ilişkin müzakerelerde Merkez Bankası temsil olunur" hükmü kaldırılırken, devletin milletlerarası mali ve iktisadi münasebetlerinde bankaya, hükümetin mali ajanlığı verilebilecek.

Banka, her nevi devlet iç borçlanma senetlerinin mali servisini, özel kanunlara veya bunlara dayanan kararlara göre kambiyo denetlemesini ve dış ticaret rejimi tatbikatını veya benzeri işlemleri yapmakla görevlendirilebilecek. Bu sıfatla yaptığı işlemlerden dolayı üçüncü şahıslar tarafından bankaya sorumluluk tevcih edilemeyecek.

Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" AB'den Meta'ya soruşturma HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha!