MB kararı ve kararın TL'ye etkisi

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Abone ol

Merkez Bankası’ndan beklediğimiz irili ufaklı adımlar gelmeye devam ediyor. 

Dün döviz depo hesaplarındaki faiz oranını düşürerek döviz tutmanın cazibesini düşürmeyi amaçlayan MB, bugün de “Rezerv Opsiyonu Katsayılarının (ROK)” değiştirilmesi  yolu ile, sisteme 13 Mart 2015’te 1.5 milyar dolar döviz likiditesi sağlanacağını bildirdi.  

Kısa vadeli döviz yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranlarındaki artışla da, rezervlerine 27 Mart 2015’te 1.3 milyar dolar döviz ilave edeceğini duyurdu. Başka bir deyişle Cuma günü sisteme 1.5 milyar dolar döviz likiditesi girecek. MB bununla uzun vadeli borçlanmayı teşvik etmeye çalışıyor.

Merkez’in kararı dolarda önemli bir etki yaratmadı

Açıklamanın ardından dolarda önemli bir etki mevcut değil. Doların 2.6266 seviyesinde bulunuyor ve döviz sepeti ise 2.7256 düzeyinde. Bugün ayrıca ABD Doları'nın dünya piyasalarında güçlenmesini sürdürdüğünü görüyoruz. Dolar endeksi düne göre yüzde 1’e yakın yükselmiş durumda. Bu gelişmenin içeride dolar kurunun yükselmesinde büyük etkisi bulunuyor. 

Global rüzgarın TL aleyhine esmesi nedeni ile MB tarafından alınan önlemler TL’deki volatiliteyi azaltıcı ve daha stabil bir şekle sokma amacını taşımaktadır. Dolar kurunda kalıcı ve uzun soluklu bir geri çekilme beklemiyoruz. Yukarıda 2.6457 direnç olurken, 2.62, 2.60 ve 2.57 seviyeleri destek olarak izlenebilir.

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti