”Metin yargının sorunlarına yanıt verecek nitelikte değil”

HSYK Başkanvekili Özbek, Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili olarak, "Yargı içinde büyük sorunlar yaratacak" dedi

Abone ol

ANKARA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Değişiklik Taslağıyla ilgili olarak, ''Elimizdeki metin yargının sorunlarına yanıt verecek nitelikte bir metin değil'' dedi.

Özbek, HSYK'dan çıkışında gazetecilerin Anayasa Değişiklik Taslağına ilişkin soruları üzerine, metnin yargının sorunlarına yanıt verecek nitelikte olmadığını savunarak, ''Yargının sorunlarına yanıt vermekten uzak, yargı içinde büyük sorunlar yaratacak ve öyle sanıyorum ki yargıdan kamuoyunun milletin beklediği çözümlere çok uzak olan bir metindir'' dedi.

Özbek, bir soru üzerine, ''Kusura bakmayın, yüksek yargı ile dalga geçiyorlar'' diye konuştu.

"Tereddütlerimiz var"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili olarak, "Niye yapıldığı, neden yapıldığı ve nasıl bir ortamda hangi düşüncelerle yapıldığı konusunda bizim bir takım tereddütlerimiz var. Bunları zaman zaman da ifade ettik ancak kesinlikle vatandaşın beklediği, vatandaşın lehine olabilecek bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Özbek, HSYK'dan ayrılırken gazetecilerin Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarını anımsatarak, konuyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Özbek, şöyle konuştu:

"Ben bu konuda kanunsuz telefon dinlemeleri ve izlemeleriyle ilgili olarak 11 Kasım 2009'da yargının savunma konumuna düşürülmüş olduğunu, bunun hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından çok büyük sıkıntılar yaratacağını söylemiştim.

Bugün onun bir ürününü görüyoruz. Sayın Başkan'ı bende izledim, söyledikleri de bunları doğrulayacak biçimdeydi ve söylediklerinin tüm detayları da sanıyorum sizin merak ettiğiniz her türlü soruya da yanıt olacak nitelikteydi. Hepsine katılıyorum."

Özbek, Bakan ve müsteşar dışındaki kurul üyeleriyle bugün bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, "Öncelikle basından elde ettiğimiz metinler üzerinde değerlendirmeler yaptık. Yarın öğleden sonra da yine bu çalışmamıza devam edeceğiz ve sizlerin aracılığıyla kamuoyunu aydınlatacak bir takım açıklıklar getirecek bir toplantı da düzenleyeceğiz" diye konuştu.

HSYK'nın yapısı

"HSYK'nın yapısıyla ilgili öngörülen değişikliklerle" ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Özbek, "Bu konuları size tek tek sunacağız, yarın öğleden sonra açıklama yapacağız" dedi.

Bir gazetecinin "Taslakta adli ve idari hakim ve savcıların da HSYK'ya atanması öngörülüyor. Bu yargının kendi içinde bir çatışmaya yol açabilir mi?" sorusunu Özbek, "Elimizdeki metin yargının sorunlarına yanıt verecek nitelikte bir metin değil. Yargının sorunlarına yanıt vermekten uzak, yargı içinde büyük sorunlar yaratacak ve öyle sanıyorum ki yargıdan kamuoyunun, milletin beklediği çözümlere, çarelere de çok uzak olan bir metindir. Bunların  detaylarını sizlerle paylaşacağız" şeklinde yanıtladı.

Yaptıkları çalışmanın detaylarının sorulması üzerine, Özbek, teknik olarak bütün maddelerin üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı.

Özbek, "Biz de hukukçuyuz, bunları özellikle HSYK'nın içinde bulunduğumuz, görev yaptığımız HSYK'nın geleceğiyle ilgili olarak yapılan bir düzenlemenin teknik detayları üzerinde duracağız. Tümünün üzerinde duracağız" diye konuştu.

Gazetecilerin bugün sabah konuyla ilgili sorularını da yanıtladığını ifade eden Özbek, "Niye yapıldığı, neden yapıldığı ve nasıl bir ortamda hangi düşüncelerle yapıldığı konusunda bizim bir takım tereddütlerimiz var. Bunları zaman zaman da ifade ettik ancak kesinlikle vatandaşın beklediği, vatandaşın lehine olabilecek bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

"Danıştay'ın 2 olan üye sayısı 1'e düşürülüyor, Yargıtayın ki korunuyor ama aynı zamanda 21'e çıkarıldığı için onun da etkisini yok etmiş oluyor" bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Özbek, "Kusura bakmayın yüksek yargı ile dalga geçiyorlar. Bu kadar açıkça söylüyorum. Eğer kendileri bunu istiyorlarsa ciddiyetten uzak bir taslak diye düşünmek de mümkün" dedi.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz