”Mevcut valilerin 69'u genel lise, 12'si imam-hatip mezunu”

İçişleri Bakanlığı, "Valiler mezun oldukları okula göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır" açıklamasını yaptı

Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanlığından, mevcut valilerin 55'inin siyasal bilgiler fakültesi, 26'sının ise hukuk fakültesi çıkışlı olduğu belirtilerek, halen görev yapan 81 il valisinden 69'unun genel lise, 12'sinin imam-hatip lisesi mezunu olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bir televizyon kanalında 18 Mart Çarşamba gecesi yayımlanan programda, bir gazeteci "Çoğu valiler imam-hatip kökenlidir" şeklinde, "hiçbir bilgi ve belgeye dayanmayan, gerçek dışı bir beyanda bulunulduğu" ifade edildi.

Valilerin 2451 sayılı Kanun'un 2'nci maddesi ve 5442 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesine göre Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayıyla atandığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"657 sayılı kanunun istisnai memuriyetlere ilişkin 59'uncu maddesi gereğince, memuriyete atanma genel şartlarını taşıyan her Türk vatandaşı vali olarak atanabilir, ancak mevcut il valilerinin tamamı kaymakam kökenlidir. 2006 yılında yapılan yasal düzenlemeye göre, kaymakamların vali olarak atanabilmesi için 1. sınıf mülki amiri olmaları, başka bir deyişle en az 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları ve olumlu sicil almaları gerekmektedir.

Mevcut valilerin 55'i siyasal bilgiler fakültesi, 26'sı ise hukuk fakültesi mezunudur.

Kaymakam olabilmek için üniversitelerin siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunlara denkliği yüksek öğretim kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak şartı aranmakta ve merkezi sistem ile yapılan sınavı kazanmak gerekmektedir.

Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz