Nükleer santralde ilk üretim 2019'da

Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Superfin, Akkuyu NGS'nin inşaatına 2014 yılında başlanacağını, ve ilk ünitenin 2019 yılının ortasında biteceğini söyledi.

Abone ol
ANKARA - Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, santralin ilk ünitesinin 2019 yılının ortasında biteceğini düşündüklerini bildirdi.
Superfin, Ankara Hilton Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Akkuyu nükleer santralini işletmeye başladığında personelin yüzde 25-30'unun Türk olmasını istediklerini, bu rakamın daha yukarıya da çekilebileceğini kaydetti.
Santralin inşaat hazırlık çalışmalarına gelecek senenin ikinci yarısında başlamayı düşündüklerini dile getiren Genel Müdür, inşaatın ise 2014 yılının ortasında başlayacağını kaydetti. 
1 milyar 200 milyon lira sermaye artırımı
Küresel ekonomik krizin söz konusu yatırım için ortaklık arayışlarını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Superfin, krizin santralin kurulum maliyetine etki etmeyeceğini vurguladı. 
Superfin, Akkuyu nükleer güç santrali projesinin finansal açıdan yapılandırılması için hem yerel hem de yurt dışından gelen yatırımcılarla müzakereleri devam ettirdiklerini de açıkladı.
Şirket hissedarlarının sermayede bir artışa gittiğini de bildiren Superfin, "Bizim hissedarlar sermayemizde 1 milyar 200 milyon lira civarında bir artış yaptı. Bu paralar 2012, 2013 yıllarında projenin hayata geçirilmesi için kullanılacaktır" diye konuştu.
"Veriler santralin kurulmasına izin veriyor"
Bölgede 30 yılı aşkın süredir elde edilen istatistiki veriler ve son bir yıl içerisinde yapılan araştırmaların şantiye arazisinde nükleer güç santrali kurumuna izin verdiğini ifade eden Superfin, nükleer santrallerin istenilen her doğalgaz felaketine karşı tasarlanabildiğini fakat bunun daha pahalıya mal olacağını söyledi. 
Greenpeace üyelerinden protestosu
Bu arada, "hoş geldiniz" sözleriyle basın toplantısına başlayan Superfın'ın sözlerini kesen protestocu, "hiç hoş gelmediniz Superfin, Türkiye nükleer santral istemiyor, nükleer santral kirlidir" diyerek pankart açtı. Greenpeace üyesi olduğu öğrenilen gösterici güvenlik görevlileri tarafından basın toplantısının yapıldığı salondan dışarıya çıkarıldı.
Superfin'in konuşmasının sonuna doğru salonda oturan başka Greenpeace üyeleri de "Türkiye nükleer santral istemiyor, nükleer santral insanların ölmesine ve çevrenin mahvolmasına sebep oluyor" diyerek protesto etmeye başladı. Bu göstericiler de güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.
Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Yargıtay'da başkan 29'uncu turda da seçilemedi Alman ekonomisi beklentinin üzerinde büyüdü Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak