Org. Özel: Ev hapsini vicdanlar kabul etmez

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, terörist başının cezasının hafifletilmesi anlamına gelen taleplerin gündeme getirilmesini hayretle karşıladığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bazı kesim tarafından seslendirilen "Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınması" taleplerine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde bugüne kadar on binlerce vatandaşımızın ölümünün sorumlusu olduğuna dair kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen terörist başının cezasının hafifletilmesi anlamına gelen taleplerin gündeme getirilmesini hayretle karşılıyorum. Böyle bir sonucu Türk kamuoyunun ve vicdanların kabul etmeyeceğini düşünüyorum" dedi.

Orgeneral Özel CNN Türk'ün sorularına yazılı olarak cevap verdi. Bedelli askerlik uygulamasının, geçen yıl askerlik sisteminin yeniden değerlendirilmesi çalışması içinde ele alındığını söyleyen Özel, çalışma sonuçlarının Genelkurmay Başkanlığının resmi görüşü olarak Ekim 2010'da Başbakan'a sunulduğunu, ancak konunun seçim öncesinde gündeme gelmediğini, genel seçimden sonra önemli gündem maddelerinin ön sırasında yer aldığını kaydetti.

Bu durum üzerine eski çalışmadan büyük ölçüde istifade ederek ve hassasiyetleri tekrarlayarak kurumsal görüşü ilgili makamlarla paylaştığını anlatan Özel, "Bilindiği üzere demokratik parlamenter sistemde karar merci yürütme ve yasama organıdır. 22 Kasım 2011 tarihinde Sayın Başbakan tarafından bedelli askerlik uygulamasının esasları kamuoyuna açıklamıştır" dedi.

"Ev hapsini vicdanlar kabul etmez"

"Başta Meclis'e giren BDP olmak üzere bir kesim tarafından seslendirilen Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu, mücadeleyi nasıl ve ne şekilde etkiler?" sorusuna ise Özel, şu yanıtı verdi:

"Hukuku, gerçek ve evrensel anlamıyla içselleştirmiş bir hukuk devletinde suçun cezasız kalması, hele hele cezanın çeşitli saiklerle hafifletilmesi veya değiştirilmesi söz konusu olmamalıdır. Aksi durum vatandaşlarımızın adalet duygusunu rencide eder ve devlete olan güveni zedeler. Bunu hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde bugüne kadar on binlerce vatandaşımızın ölümünün sorumlusu olduğuna dair kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen terörist başının cezasının hafifletilmesi anlamına gelen taleplerin gündeme getirilmesini hayretle karşılıyorum. Böyle bir sonucu Türk kamuoyunun ve vicdanların kabul etmeyeceğini düşünüyorum."

"Ziyaretimin amacı tamamen insanidir"

"Hasdal Askeri Cezaevi'nde askerleri ziyaret ettiniz. Bu ziyaret önceden planlanmış mıydı? Askerlerin "esir' tutulduklarını ifade ettikleri belirtiliyor, siz bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ilişkin Orgeneral Özel, "Soruşturma ve davalar nedeniyle tutuklu bulunan muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, yıllarca birlikte görev yaptığımız, aynı ortak kaderi paylaştığım silah arkadaşlarımdır.

Ziyaretimin amacı tamamen insanidir ve bayram kutlamasıdır. Ben ve diğer komutan arkadaşlarımın ziyaretleri bu amaca yöneliktir. Henüz hüküm giymemiş ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde rütbe ve makam sahibi bu kişileri ziyaret etmemizin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleneklerinde yer alan silah arkadaşlığı kavramı kapsamında, vicdani sorumluluğumuzun bir gereği olduğunu değerlendiriyorum" dedi.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz