Ortadoğu krizi İstanbul'a 500 milyon dolar getirecek

Tunus ve Mısır'daki olaylar İstanbul Shopping Fest'e katılımı ikiye katlayacak.

Abone ol

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Tunus ve Mısır'daki olaylar İstanbul Shopping Fest'e katılımı ikiye katlayarak perakendecilerin ve turizmcilerin yüzünü güldürecek.

18 Mart-26 Nisan tarihlerinde yapılacak olan ve 40 gün 40 gece sürecek İstanbul Shopping Fest'e sayılı günler kala tüm hazırlıklar son hızla devam ederken, Ortadoğu coğrafyasında yaşanan olaylar İstanbul Shopping Fest'e ekstra 150 bin kişi daha getirecek. Olaylar ve tanıtımlar şimdiden İstanbul'daki otelleri doldururken, alışveriş festivalinde gelirleri 2 kat artırarak ek 500 milyon dolar daha getirmesi bekleniyor.

İstanbul'a gelen turist sayısını 900 bine çıkaracak

Festival için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve geri sayıma geçildiğini söyleyen Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ve İstanbul Shopping Fest Başkanı Mehmet Nane, İstanbul'da perakendeyi ateşleyecek festivalin Ortadoğu'daki isyanlardan olumlu etkileneceğini ortaya koydu.

Festival döneminde normalde İstanbul'a 750 bin turist geldiğini aktaran Nane, "Bunun 900 bine çıkmasını bekliyoruz. Yani 150 bin ek turist gelecek. Shopping Fest'in Nevruz, Paskalya ve Hamursuz gibi dini bayramlara denk gelmesi de ilgiyi daha da artıracak. Gelenlerin hepsi öngörüldüğü gibi harcama yaparsa festivale ekstra bir 500 milyon dolarlık gelir bekliyoruz" diye konuştu. Nane, ayrıca Türk Hava Yolları'nın Shopping Fest paketleri ile Kültür Bakanlığı ve THY'nin yaptığı çok etkin tanıtımların da gelecek kişi sayısında artış sağlayacağını kaydetti.

Son 6 ayda yapılan tanıtım katılımı ateşledi

Birleşik Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Ortadoğu'daki olayların yanı sıra 6 aydır yurtdışında yaptıkları Shopping Fest'in tanıtımının etkili olduğunu söyledi. Bu nedenle 40 günlük festival sürecinde otellerin yüzde 100 doluluk oranlarını yakaladığını aktaran Yılmaz, "Bizim otellerdeki doluluk oranlarını artırmada ciddi bir katkımız var.

Geçen yıl doluluk oranları yüzde 80- 85'ler civarındayken bizim katkımızla en az yüzde 10-15 arttı" dedi. İstanbul Shopping Fest'in daha iyi olması için bütün çevresel faktörlerin doğru yönde geliştiğine dikkat çeken Yılmaz şöyle konuştu:

Ticaret hacmini 3 milyar doların üzerine taşıyacak

"Her şey İstanbul Shopping Fest'ten yana gelişiyor. Beklentimiz çok iyi. O dönemde 300 milyon dolar dolayında bir yabancı harcaması var. Konaklama ve seyahat rakamları dahil edildiğinde bu rakam 500 milyon doları bulur. Dolayısıyla bu rakamı 2 katına çıkaracağız. Ortadoğu olayları öncesinde 300 milyon doları 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyorduk. Şimdi iki katına çıkacak. 1 milyar doları yakalarız." Yılmaz, festivalin getireceği canlılık ile toplam ticaret hacminin de 1.8 milyar dolardan 3 milyar doların üzerine çıkacağını söyledi.

Oteller yüzde 100 doldu

İSTANBUL Shopping Fest Başkanı Mehmet Nane, festivalle ilgili her ayrıntının yolunda gittiğini söyledi. "Hazırlıklar tamam, hemen yarın başlayacak durumdayız" diyen Nane şu bilgileri verdi:

"Çevredeki coğrafyalarda istenmeyen gelişmeler o dönemde İstanbul'a gelecek turist sayısını artırdı. Festival, 18 Mart-26 Nisan döneminde bu ülkelere gidecek çevre ülke turistlerinin Türkiye'ye gelmesine neden oldu. Şu andaki görüntü öyle. Shopping Fest günleri oteller yüzde 100 dolu görünüyor."

Yaş çay alım fiyatı belli oldu Kayserispor'un uçağına yıldırım düştü! Beşiktaş'tan Özbek'e: Biz yanak okşatmadık 3 emniyet görevlisine Ayhan Bora Kaplan soruşturması TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması