Otomobil üretebiliriz

ASO Başkanı Özdebir, Türkiye'nin çok rahat otomobil üretebileceğini ama önemli olanın marka yaratmak olduğunu söyledi.

Abone ol

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin çok rahatlıkla bir otomobil üretebileceğini belirterek, ''Araba üretmek değil, marka yaratmak önemli'' dedi.

İran'dan ortak otomobil markası üretmek konusunda teklif geldiğini de bildiren Özdebir, ''Burada bir partner olacaksa, İran'dan daha iyi partnerler bulunabilir, bu benim şahsi fikrim'' diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından Antalya'da düzenlenen ''OSB Çevre Zirvesi''ne katılan ASO Başkanı Özdebir, program sonrasında bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısı yaptı.

Türkiye'de elektrikli otomobiller konusunda yapılan çalışmaları desteklediğini ve böyle bir teknolojiye girmenin tam zamanı olduğunu belirten ASO Başkanı, aslında bu tür araçların şarjı için şehir şebekesine ihtiyaç bulunmadığını, güneş panelleriyle şarj edilebileceğini, yani söz konusu araçların şarj edilmesinde alternatif enerji kaynaklarından istifade edilebileceğini söyledi.

Marka yaratmak önemli

''Türk markasıyla bir araba üretilebilir mi?'' şeklindeki bir soru üzerine ASO Başkanı, Türkiye'de bir arabanın rahatlıkla üretilebileceğini belirterek, ''Araba üretmek değil, Türkiye arabayı çok rahat üretir, marka yaratmak önemli'' dedi.

Dünyada bugün otomobil markası sayıldığında 10 tane, biraz daha zorlandığında 20 tane ancak sayılabileceğini kaydeden Nurettin Özdebir, , ''Birçok kişi tarafından kabul edilmek lazım. İnsanlar bugün hayallerinde ne kuruyor 'büyüyünce Mercedes sahibi olacağım' diyor. Yani satın alma kararlarında bir hedef var'' şeklinde konuştu.

İran'dan ortak üretim teklifi

Türkiye ile ortak otomobil üretmek konusunda İran, Güney Kore gibi ülkelerden çeşitli teklifler geldiğini de belirten ASO Başkanı, İran büyükelçisi ile geçtiğimiz günlerde konuştuğunu ve büyükelçinin ''ortak araba üretelim'' dediğini söyledi.

İran tarafının konuyu Sanayi Bakanlığına da ilettiğini belirten Özdebir, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Türkiye'nin artık bir marka yaratması lazım ama burada bir partner olacaksa İran'dan daha iyi partnerler bulunabilir, bu benim kişisel fikrim. İran'ın bir sürü başka sıkıntıları var. Ekonomik olarak, siyasi olarak ne kadar doğru olabilir. Önümüzdeki dönemde bu coğrafyada Türkiye ile İran'ın menfaatleri nerelerde çakışır, nerelerde karşı karşıya gelir? Sadece onlarla birlikte satacağımız pazarlardaki sayıyı biraz artırmaktan başka bir şeye yarayacağını zannetmiyorum. Çünkü ne imaj ne de teknoloji olarak bize çok fazla bir şey katabileceğini zannetmiyorum. Ama daha iyi partnerle, daha iyi şeyler yapılabilir. Türkiye bunu partner de olmadan yapabilir. O zaman sağlam desteklerinin olması lazım.''

Dünya çapında Türk tasarımcılar var

Türkiye'nin tek başına bu işi yapıp yapamayacağının sorulması üzerine Özdebir, Türkiye'nin bu işi çok iyi kotaracağını, Ford'da, BMW'de dünya çapında Türk tasarımcılar bulunduğunu söyledi. Özdebir, ''Zaten kotarmaya başladığımız için Renault Türkiye'deki tasarım ofisini alıp, başka yere taşıdı. Türkiye'nin bu konuda daha fazla gelişmesini istemediler'' dedi.

Elazığ'da 4,0 büyüklüğünde deprem Küpeli: Yabancı sermaye için yeni nesil teşvik gerekli İhracattaki ivme, teknoloji yatırımlarına hız kazandırıyor "Buğday, piyasa dinamiği açısından sirküle olmalı" Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde 8’i yapay zekâdan yararlanıyor