Piyasada güven azalıyor

İTO'nun verilerine göre İstanbul Piyasa Güven İndeksi, Temmuz ayında 97,43'e geriledi.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Piyasa Güven İndeksi'nin 2010 yılı Temmuz ayı sonuçlarını açıkladı.

Bu yılın Ocak ayında 90,19, Nisan ayında ise 99,08 seviyesinde gerçekleşen Piyasa Güven İndeksi, Temmuz ayında 97,43'e geriledi.

İndeksin gerilemesinde, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Euro alanındaki sorunların derinleşmesi, dış talep koşullarına ilişkin belirsizliklerin artması ve ABD ile Çin ekonomilerine yönelik verilerin beklenenin altında kalması nedeniyle piyasalardaki risk algılamasının artması etkili oldu.

Gelecek dönem firma faaliyetleri, sektörün talep durumu ile ülkenin genel ekonomik durumuna yönelik geçmiş ve gelecek dönem değerlendirmelerde iyimserlikte nispi azalışın ön planda olduğu gözlenirken, piyasalara güven tekstil ve turizm sektörlerinde iyimserlik sınırının üzerinde, diğer sektörlerde ise iyimserlik düzeyine yakın gerçekleşti.

Geçen 3 ayda bir önceki döneme göre gıda, inşaat ve turizm sektörlerinde üretim artışı, metal eşya, taşıt ve inşaatta ise satış azalışları kaydedilirken, tüm sektörlerde karşılıksız çek ve senetlerde nispi azalmalar görüldü.

Gelecek 3 ay beklentilerine bakıldığında ise alınan tedbirlere bağlı olarak iç talepte kısmi canlanmanın sağlanması sonucu 2010 Nisan ayında 107,45 ile güven sınırını aşan indeks, dış talepte kayda değer ivmelenmenin sağlanamaması, küresel ölçekteki diğer riskler reel sektörü tedirgin ederken, belirsizliklerin giderilmemesi sonucunda 97,81 ile güven sınırının altına geriledi. Dönemsel azalışa rağmen mevsimsel özelliklerden ötürü gıda, tekstil ve turizm sektörlerinde indeks iyimserlik sınırının üzerinde, inşaat, taşıt ve metal eşyada sınırın altında beklenti hakim oldu.

Gelecek 6 ayda sektörlerin talep ve iş yapma durumuna bakıldığında reel kesimin kısa vadeli firma faaliyetlerine yönelik beklentilerdeki nispi azalışın etkisiyle Nisan döneminde 100,59'a yükselen indeks, Temmuz ayında 94,43'e gerileyerek iyimserlik sınırının altında kaldı. Sadece tekstil ve turizm sektörleri iyimserlik sınırının üzerinde olurken, gıda hariç diğer sektörlerde gelecek 6 ayda talep ve iş yapma durumu ile ilgili beklentide azalış eğilimi ön planda gerçekleşti.

Yatırım yapma eğilimi kuvvetlendi

İşletme sermayesi artışının değerlendirilmesinde Nisan döneminde 120,76 ile iyimserlik seviyesinin üstünde seyreden indeks, Temmuz döneminde de artış eğilimi göstererek 139,89'a yükseldi. Buna göre, krizin etkisinin azalarak toparlanma sürecine giren ekonomide bu dönem için yatırım yapma eğilimi kuvvetlendi.

Öte yandan 2010 yılı Temmuz ayında olası işletme sermayesi azalışı karşısında faaliyet alanını daraltma fikri artarken, sermaye koyma ve banka kredisi kullanma eğiliminde nispi azalışlar izlendi.

2010 Nisan döneminde 88,78 olarak gerçekleşen 6 ay öncesine göre bugünkü ekonomik durumu değerlendirme faktörü Temmuz ayında 86,61'e geriledi. 6 ay öncesine göre bugün genel ekonomik durum ile ilgili görüşte gıda, tekstil, turizm ve taşıt sektörlerinin indeks değerleri bir önceki dönem ile karşılaştırıldığında artış eğilimi gösterdi.

Ülkenin genel ekonomik durumuna yönelik beklentilerde 2010 Nisan döneminde 96,46 olan indeks, Temmuz döneminde ise Euro bölgesi kaynaklı risklerin yarattığı tedirginlik nedeniyle 91,79'a geriledi. Gelecek 6 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi gıda ve tekstilde iyimserlik sınırın üzerinde, turizm ve taşıt sektörlerinde ise iyimserlik sınırına yakın oldu.

Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi iyimserlik sınırının üzerinde kaldı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 2010 yılı Temmuz ayı sonuçlarını açıkladı.

Bu yılın Ocak ayında 96,48 olan, Nisan ayında ise 104,57 ile iyimserlik seviyesinin üzerine çıkan indeks, yılın ikinci çeyreğinde gelişmiş ülke ekonomilerinde toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, özellikle Euro bölgesindeki kamu borçlarının kaygı verici düzeye ulaşması, dış talep koşulları tüm piyasaları tedirgin etmesiyle birlikte Nisan ayına göre gerilemekle birlikte, Temmuz ayında 101,74 ile iyimserlik sınırının üzerinde kaldı.

Bu dönemde eğilim ve beklenti indeksi gıda, tekstil, turizm ve taşıt sektörlerinde artarak iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşirken, inşaat ve metal eşya sektörlerinde azalarak iyimserlik sınırının altına indi.

Gelecek 3 ayda bir önceki döneme göre işletme maliyetleri ile karşılıksız çıkabilecek çek ve senetlerde azalış beklentisi firmaları olumlu yönde etkilerken, üretim, satış ve yeni siparişlerde azalış beklentisi olumsuzluğu ortaya koydu.

Gıda dışındaki sektörlerde üretim, satış ve yeni siparişlerde azalış beklentisi hakim olurken, inşaat dışındaki tüm sektörlerde işletme maliyeti ile karşılıksız çıkabilecek çek ve senetlerde olumlu yönde azalış olacağı beklentisi gözlendi.

Tekstil ve turizmde iyimserlik sınırın üzerinde

Gelecek 6 ayda sektörün talep ve iş yapma durumu konusunda reel kesimin kısa vadeli firma faaliyetlerine yönelik beklentilerdeki nispi azalış etkisini gösterdi. Sadece tekstil ve turizm sektörleri iyimserlik sınırının üzerinde olurken, gıda dışındaki sektörlerde gelecek 6 ayda talep ve iş yapma durumu ile ilgili beklentide azalış eğilimi ön plana çıktı.

Son ankette, gelecek 3 aylık dönemde makro ekonomik verilere yönelik beklentilerde enflasyon, kredi faiz oranı ve döviz kurlarının artacağı, istihdam ve yatırımların ise azalacağı fikri hakim olurken, bir önceki döneme göre enflasyonda düşüş beklentisi taşıt sektöründe, kredi faiz oranında düşüş ise turizm sektöründe vurgulandı.

Gıda, tekstil, turizm ve taşıt sektörlerinde istihdamın, tekstil, turizm ve taşıt sektörlerinde ise yatırımların artacağı beklentisi öne çıktı.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz