Piyasalar sanıldığı gibi Fed’e hazır değil

Abone ol

Üzeyir Doğan / Gedik Yatırım

 
Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günkü kararlarının ardından piyasalarda olanlar, henüz Fed’in faiz artışına tam anlamıyla hazır olunmadığını, her ne kadar piyasada çok büyük bir kesim bu ayki Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artışı beklese de, bu beklentinin bütünüyle fiyatlanmadığını gösterdi. Bu nedenle ilk faiz artışı gerçekleşip, piyasa bu yeni konjonktüre alışıp yeni bir denge bulana kadar toparlanma denemeleri zayıf kalabilir. Fed toplantısının 15-16 Aralık tarihlerine olduğunu göz önünde bulundurunca, bu hafta ana gündemin bu paralelde şekillenme olasılığı oldukça yüksek. Bu süreçte ECB toplantısı sonrası Euro’ya karşı değer kaybeden doların yeniden değer kazanma ihtimali göz ardı edilmemeli. Bu nedenle başta Euro/Dolar paritesi olmak üzere, dolara karşı değerlenen varlıklar bu haftadan itibaren yeniden zayıflamaya geçebilirler. 
 
Fed’in ilk faiz artışının ardından 2016’da piyasaların rahatlayacağına yönelik bir algıyla beraber unutulan önemli bir ayrıntı var. Fed’in 2008 krizinden sonra uygulamaya aldığı politikalardan çıkış, başka bir tabirle normalleşme faiz artışı ile sonlanmayacak. 2008 sonrası süreci hatırlayacak olursak, Fed piyasaya likidite enjeksiyonları yapmış, faizleri indirmiş ve varlık alımları yapmıştı. Ekim 2014’te varlık alım programı durdurulmuştu, 2015 sonunda faizlerin artırılması gündemde, 2016 yılında başlanmayacak olsa bile 2016’nın tartışma konusu da muhtemelen sterilizasyon süreci olacak. 2015’in ilk aylarında her şey yolunda iken bazı Fed üyelerinden sterilizasyon sözcüğünü duymuş, 2015’in ikinci çeyreğinin başlarında da Fed Başkanı Yellen’in yaptığı açıklamalardan da toplantılarda bu konunun konuşulduğunu öğrenmiştik. Sonraki dönemde verilerin ve küresel ekonominin buna müsaade etmemesi nedeniyle bu konu askıya aldındı ama Fed faiz artış sürecini sekteye uğratacak bir global türbülans ya da kriz görmez isek faiz artışlarına alıştıktan sonra yeniden sterilizasyon sürecini konuşmaya başlayacağız. Bu nedenle Euro/Dolar paritesinde dipler bulundu görüşüne çok fazla katılmıyor, 2015’te olduğu gibi 2016’da da doların hakimiyetini devam ettireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Euro/Dolar paritesinde geçtiğimiz hafta görülen yükseliş demesi de dahil bu tür sert hareketlerin satış fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz.
 

Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" AB'den Meta'ya soruşturma HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha!