Piyasanın gözü Ankara'da

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, saat 11:30'da ATO Kongre Merkezi'nde, cumhurbaşkanı adayının tanıtılacağı toplantıya katılacak. AK Parti'nin adayının Erdoğan olacağına kesin gözüyle bakılıyor

Abone ol

İSTANBUL - Piyasa bugün AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantıyı takip edecek.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, saat 11:30'da ATO Kongre Merkezi'nde, cumhurbaşkanı adayının tanıtılacağı toplantıya katılacak. AKP'nin adayının Erdoğan olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Aslında Erdoğan'ın adaylığını açıklaması büyük bir sürpriz olmayacak. Neden peki bu konuyu takip ediyoruz. Piyasada bu konunun takip edilmesinin tek sebebi Erdoğan'ın ardından partiyi kimin yöneteceği, başbakanlık makamına kimin getirileceği gibi soruların cevaplarını bulma olasılığı" dedi.

"Bu soruların cevapları önümüzdeki 3-5 yıla ilişkin Türkiye'deki siyasi haritanın nasıl şekilleneceğini, tek parti hükümetinin nasıl devam edeceği, ya da devam edip etmeyeceği gibi senaryolardan hanginin gerçekleşeceği hakkında en ufak ipucu bile piyasa açısından çok önemli"

İç piyasada ayrıca TİM haziran ayı ihracat verileri, 10:00'da açıklanacak PMI verileri ve 14:30'da açılanacak TCMB PPK özetleri takip edilecek. Dış piyasada ise Almanya ve euro bölgesi PMI ve işsizlik verileri, TSİ 17:00'da ise Haziran ayı ABD ISM imalat endeksi açıklanacak.

Dolar 2.12 seviyesinde yatay

Dün akşam saatlerinde 2.1208 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.1196/2.1210 seviyesinde başladı, sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5098/2.5112 seviyesindeydi.

Öte yandan dış veri gündeminin yoğun olacağı haftada piyasa özellikle, ABD'deki 4 Temmuz tatilinin bir gün öncesinde açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve diğer istihdam piyasası verileri ile Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının takip edilecek.

Tahvil bono piyasasında 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün Kasım 2013'ten beri en düşük seviye olan yüzde 8.16'yi test etti ancak bu seviyede tutunamadı. Spot kapanışta dün ortalama bileşik faiz yüzde 8.25, valörlüde yüzde 8.23 seviyesindeydi. Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.89, valörde yüzde 8.88 seviyesindeydi.

Petrol fiyatları

Geçen hafta Brent ham petrolün varil fiyatının azalan arz endişeleri ile 113 doların altına inmesinin ardından petrol bu sabah 112.54 dolardan işlem görüyor. Irak'ın güneyindeki petrol sahalarının genel olarak ülkenin kuzeyinde yer alan çatışmalardan etkilenmemesi küresel piyasalarda petrol fiyatlarının gerilemesini sağlarken, enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye ekonomisine ilişkin endişeler de gerileyen petrol fiyatları sayesinde azalıyor.

Irak'ın günlük 3.3 milyon varillik üretimin büyük bölümünü gerçekleştiren ülkenin güneyindeki petrol sahalarının, çatışmalardan etkilenmemesi nedeniyle Brent ham petrolün varil fiyatı 19 Haziran'da görülen dokuz ayın zirvesini olan 115.71 dolardan kademeli olarak gerilemeyi sürdürüyor.

Analistler petrol fiyatlarında her 10 dolarlık artışın enflasyonda yaklaşık 0.5 puan, cari açıkta ise 4 milyar dolar civarında artışa neden olduğunu hesaplıyorlar.

           

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz