"En az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verilmeli"

BM Genel Sekreteri Ki-Mun, herkesin verdiği işbirliği ve yardım sözünü tutması gerekmekte olduğunu söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, en az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verilmesi için herkesin verdiği işbirliği ve yardım sözünü tutması gerektiğini söyledi.

İstanbul'da yapılan 4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı çerçevesinde düzenlenen Sivil Toplum Forumu'nun İstanbul Kongre Merkezi'ndeki açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban, toplantıya katılmaktan şeref duyduğunu ifade ederek, konferansa ev sahipliği yapan Türkiye'ye teşekkür etti.

Dünyanın her yerinden 2 binden fazla Sivil Toplum Kuruluşunun (STK) İstanbul'da bu toplantıda temsil edildiğini belirten Ban, çeşitli alanlarda çalışan bu STK'ların hepsinin en az gelişmiş ülkelerden (EAGÜ) geldiğini söyledi.

Konferansın bu alanda EAGÜ'lerin karşı karşıya olduğu zorluklar ve heyecanlarını dile getiren ilk büyük platform olduğunu kaydeden Ban, STK temsilcilerinin 48 en az gelişmiş ülkedeki insanların dileklerini, arzularını, zorluklarını dile getirdiklerine işaret etti.

STK'ların fikirlerinin ve kendi bölgelerinde hazırladıkları raporlarının konferansın sonuç belgesine aktarıldığını ve bunun çok önemli olduğunu belirten Ban, "Sizin sürekli olarak katılımınız sayesinde İstanbul Eylem Programı, bütün dünyada bu konudaki gelişme programlarına katkıda bulunmamızı sağlayacaktır" dedi.

BM olarak en az gelişmiş ülkeler konusunda son 10 yılda Brüksel Eylem Planının uygulanmasına çalıştıklarını anımsatan Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzlerce erkek, kadın, çocuk için hayatı iyileştirdik. En az gelişmiş ülkelerin çoğunda artık daha fazla çocuk okula gidiyor, cinsiyet eşitliği iyileştirildi. İnsanlar daha güzel işlerde çalışabiliyorlar. Hükümetlerde kadınların temsilinin arttığını görüyoruz. Ayrıca demokratik seçimler EAGÜ'lerde de artık standart haline geldi, istisna değiller artık. Bütün bunlar STK'ların sürekli çalışmaları sayesinde oldu, onlar hükümetlerden hesaplar sordular. Hükümetler tek başına bu mücadeleyi kazanamazlar, sivil toplum bu alanda çok önemli vazgeçilmez bir unsurdur."

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz