"İlaç"ta yüzde 6,3 küçülme bekleniyor

İlaç fiyat kararnamesi ile geçmiş dönemde eczanelerin karlılık oranları yükseldi

Abone ol

TBMM - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2010 yılında ilaç sektöründe yüzde 6,3 oranında küçülme beklendiğini açıkladı. Bu küçülmeden eczanelere düşen pay yüzde 1,52 olacak.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesini yanıtlayan Dinçer, 1 Ocak 2009 ile 31 Kasım 2009 arasında 12 milyar 380 milyon liralık ilaç harcaması yapıldığını söyledi.

Son iki yılda ilaç pazarının yüzde 40 büyüdüğüne dikkat çeken Dinçer, 2008 Temmuz ayından itibaren kamu ile anlaşmalı eczanelere uygulanan ıskonto oranlarının revize edildiğini ve 2009 yılının başında ilaç fiyat kararnamesi ile eczanelerin karlılık oranlarının yükseldiğini kaydetti.

Dinçer, "Bu sayede eczanelere toplam 495 milyon lira ek kaynak sağlanmıştır. Ekonomimiz 2009 yılında yüzde 6 oranında küçülmüştür. Bu dönemde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle yaklaşık 1 milyon çalışanımız işsiz kalmış, önemli ve büyük sektörlerde ve firmalarda yüzde 15'lere varan daralmalar gerçekleşmiştir" diye konuştu. 

Meydana gelecek indirimler sonucunda eczanelerin kapanacağı iddialarına da değinen Dinçer, "ilaç firmaları da eczanelerin uğrayacağı zararı karşılayacağını, eczanelerin kapatılmasına ilişkin durumun bulunmadığını kamuoyuna beyan etmişlerdir. Uygulanacak olan bu indirimle, kamunun ilaç temininde yapılacak olan yüzde 25-30 civarında ıskontoyla, 2010 yılında ilaç harcamalarında 2,5 milyar lira tasarruf sağlanması öngörülmektedir" dedi.

Bakan Işıkhan duyurdu: 4 ilaç için karar! Aile hekimleri yazabilecek Borsada rekor geldi! Gazetemize “Sürdürülebilir Başarılı Yayın Hayatı” ödülü İmamoğlu'ndan Kobani Davası cezalarına ilk tepki 'Cinsel terapist' Buse Aydın'a Reklam Kurulu'ndan ağır ceza