"IMF ile para konusu, işin en kolay yanı"

Başbakan Erdoğan, IMF ile görüşmelerin devam ettiğini, henüz anlaşmaya varılmadığını yineledi

Abone ol

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Henüz IMF ile görüşme safhasındayız. Daha ilkelerde henüz anlaşılmış değil. Para konusu işin en kolay yanı" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yaptı. İki ülke arasındaki ilişkilerde Avrupa Birliği boyutunun önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"AB ile ilgili süreçte sürekli olarak Macaristan'ı yanımızda bulduk. Geleneksel dostluğumuzu, Türkiye'nin AB üyeliğini samimi bir şekilde desteklemek suretiyle de perçinlediler.

İkili görüşmelerimizde, özellikle küresel finans krizini de değerlendirme fırsatı bulduk. Ayrıca uluslararası planda yaşanan gelişmelerle bölgesel sorunları da değerlendirme fırsatı bulduk"

IMF ile anlaşma

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir Macar gazetecinin, "Türkiye IMF'den 19 milyar dolarlık bir kredi aldı. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye 26 milyar dolar talep etmişti" diye başlayan sorusu üzerine, "nerede o para ben göremedim" dedi.

Macar gazetecinin devamla, "Bu aradaki miktar için başka yola başvurulacak mı?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bu haberin kaynağı neresidir bilemiyorum. Şu ana kadar ne 26 milyar dolarlık talebimiz oldu, ne de 19 milyar dolar bize geldi. Henüz IMF ile görüşme safhasındayız. Daha ilkelerde henüz anlaşılmış değil. Para konusu işin en kolay yanı" diye konuştu.

Macaristan'la ikili ilişkiler geliştirilecek

Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany de, Türkiye'ye "dost ve müttefik" olarak geldiklerini söyleyerek, ikili işbirliğini daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını söyledi.

Konuk başbakan, ikili işbirliğini daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını, bu çerçevede enerji alanında Nabucco projesinin anahtar önemde olduğunu bildirdi. Projenin ancak Türkiye ve diğer ilgili ülkelerin desteği ile başarıya ulaşabileceğini ifade eden Gyurcsany, projedeki bir sonraki adımın bu ülkeler arasında bir anlaşmaya gidilmesi olduğunu, bu anlaşmanın amacının da bazı ülkelerin projeye ne şekilde katılacağının netleşmesi olduğunu belirtti. "Önceden var olan bazı engellerin kaldırılacak olmasından memnunuz" diyen konuk başbakan, Türkiye ile AB arasında da enerji transferi konusunda ilerleme kaydedildiğini görmekten memnun olduklarını söyledi.

Macaristan'ın IMF ile anlaşma imzaladığı hatırlatılarak, Türkiye'ye ve Erdoğan'a bu konuda ne gibi tavsiyeleri olabileceğinin sorulması üzerine Gyurcsany, şöyle konuştu:

"Dostunuz olarak diyebilirim ki, eminim, ne Türkiye ne de sayın başbakanın benim tavsiyelerime ihtiyacı var. Türkiye için en iyisi ne ise zaten kendileri onu iyi bilirler. Bildiği ve inandığı şekilde en iyisini yapacağına inanıyorum."

5 ülke için vize başvurusu Macaristan Başkonsolosluğu'na

Konuk başbakan, İstanbul'da Macaristan başkonsolosluğu bünyesinde 5 ülke için kurulacak olan vize başvuru merkezi konusuna değinerek, böyle bir merkezin kurulmasından dolayı çok memnun olduklarını kaydetti.

Konuk başbakan bir soru üzerine, vize başvuru merkezine ilişkin bilgi de vererek, bu merkezin Macaristan, Norveç, Letonya, Litvanya ve Slovenya'yı kapsayacağını bildirdi. Bu ülkelerden vize almak isteyenlerin İstanbul'daki Macaristan başkonsolosluğuna başvurabileceğini söyleyen Gyurcsany, kendilerinin bu merkezde diğer ülkeler için de yapılan başvuruları kabul edeceklerini ve söz konusu ülkelere ulaştıracaklarını anlattı. Başvuru sahiplerinin vizelerini bu merkezden ya da isterlerse posta yoluyla alacaklarını belirten konuk başbakan, böylelikle İstanbul'da yaşayanların Ankara'ya vize başvurusu için gelmek zorunda kalmayacağını ve Schengen vizesi alabileceklerini kaydetti.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz