"Şampiyonu bul, Paranı katla"

BORYAD araştırmasına göre, ağustosta şampiyonu tahmin eden yatırımcılar yüzde 108'lik kazanç sağladı.

Abone ol

İSTANBUL - Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) araştırmasına göre, son 5 yılda İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören kulüplerin hisse performansları incelendiğinde ağustos ayında şampiyonu tahmin eden yatırımcılar yüzde 108'lik getiri sağladı.

BORYAD'ın İMKB'de işlem gören spor kulüplerinin getirilerine ilişkin "Şampiyonu Bul, Paranı Katla" araştırmasına göre, Avrupa'da 90'lı yıllarda başlayan spor kulüplerinin halka arzı uygulaması Türkiye'de ilk kez 2002 yılında gerçekleşti.

İki farklı modelle gerçekleştirilen bu halka arzlarda Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, hisse senetlerinin cazibesini artırmak için giderleri içinde bulundurmayan şirket modeliyle halka açıldı. Başlangıçta cazip gibi görünen bu model, uzun vadede kulüp dışına ödenen temettüler nedeniyle tartışma konusu oldu. Beşiktaş ise tüm gelir ve giderleriyle halka açılırken, bu durum hisse senetlerinin yabancılar tarafından tercih edilmemesi sonucunu doğurdu.

Son 5 yıllık hisse senetleri incelendi

Borsa'da halka açık kulüplerin süreç içindeki etkinliklerine bakıldığında Galatasaray, halka açık şirketine yatırım yapan yabancı yatırımcılarla "kavgaya girerken", Fenerbahçe 1 milyar dolar piyasa değerini bir dönem aşarak dünyanın en değerli kulüpleri listesinde önemli yerlere geldi. Beşiktaş'ın ise Borsada yaptığı "sert hareketler ve manipülasyon kuşkuları" ön sıralarda yer aldı.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 2'şer, Beşiktaş'ın ise 1 kez şampiyon olduğu son 5 yılda kulüplerin hisse senetleri performanslarının incelenmesi sonucunda şu verilere ulaşıldı:

"2004-2005 yılı şampiyonu Fenerbahçe, mayıs ayında şampiyonluğunun belli olduğu haftada en yüksek düzeyden işlem görüyordu. Ağustos-mayıs arası getirisi yüzde 64, ocak-mayıs getirisi ise yüzde 80'ler düzeyindeydi. 2005-2006 yılında ise Galatasaray şampiyonluğunu hissedarlar ağustos-mayıs ayları arasında yüzde 52'lik bir getiri ile kutladılar.

2006-2007 şampiyonu Fenerbahçe ilginç bir fiyat hareketi gösterdi. Normalde şampiyonluğun belli olması çoğu zaman bir satış fırsatı olarak kullanılır ve beklenti bitti yorumu yapılırken, Fenerbahçe şampiyonluğunun belli olmasından sonra yaşanan büyük çıkışla o yıl içinde yüzde 450'lik bir prim yaptı.

2008-2009 şampiyonu Galatasaray, ağustos-mayıs arasında yüzde 49 düzeyinde bir getiri sağladı.

2008-2009 yılında ise Beşiktaş şampiyonluğu ilan ederken, global krizin etkileri ile dibe inen şirket hisseleri ocak-mayıs gibi 5 aylık bir dönem içinde yüzde 727'lik bir getiri sağladı.

Şampiyonluğu ağustos ayında tahmin edebilen yatırımcılar ortalama yüzde 108'lik bir getiri elde etti."

Beyaz Saray: 6 haftalık bir ateşkes istiyoruz Batarya ham madde üretimine teşvik geliyor Yedek parça pazarı 2030’da 1 trilyon dolara ulaşacak Türkiye yeniden ‘dünyanın halı’ merkezi oluyor Tüketimdeki ivmelenme yatırım iştahını artırıyor