"Türkiye beklenenden hızlı büyüyecek"

Koç, "Mali Kural Kanunu taslağı, krizin Türkiye'ye etkilerini sınırlamaya yönelik doğru bir adımdır." dedi.

Abone ol

İSTANBUL- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Türkiye beklenenden hızlı büyüyecek, Euro bölgesinde ise sıkıntı devam ediyor" dedi.

Koç Topluluğu tarafından düzenlenen "Anadolu Buluşmaları"nın 17. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak'ın da katılımıyla Denizli'de gerçekleşti.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa  Koç'un burada yaptığı konuşmasına yer verildi.

Koç, 2008 yılında ortaya çıkan ve 2009 yılında daha güçlü hissedilen küresel krizin nihayet dip noktasını geride bıraktığını ancak geçmişin parlak büyüme rakamlarına nazaran mütevazi bir büyümenin gözleneceğini ifade ederek temkinli olmaya devam ettiklerini vurguladı.

Koç, "Türkiye beklenenden hızlı büyüyecek, Euro bölgesinde ise sıkıntı devam ediyor" dedi.

IMF'nin geçtiğimiz haftalarda açıkladığı 2010 yılı büyüme tahminlerinin Ocak ayına göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye beklenenden daha hızlı bir büyümenin müjdesini verdiğini dile getiren Koç, krizin başladığı Amerikan ekonomisinin de hızlandığını ancak Euro bölgesinde yaşanan çalkantıların beklenen büyüme konusunda da endişe yarattığını ifade etti.

Koç, Avrupa'nın içinden geçtiği sürecin, ihracatı euro, ithalatı dolar ağırlıklı olan Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini, birçok ülkeye göre bu yıl daha hızlı büyümenin beklendiği bir ortamda, dış ticaret dengesinin bozulmaması gerektiğini bildirdi.

Mali kural

Yaşanan gelişmelerin hükümeti harekete geçirdiğini, açıklanan Mali Kural Kanunu taslağının Avrupa'da gelişmekte olan krizin Türkiye'ye etkilerini sınırlamaya yönelik doğru bir adım olduğunu vurgulayan Koç, genelde ekonomide güven ve istikrarı artırmak için kullanılan Mali Kural'ın uzun dönemde sürdürülebilir bir açık ve sürdürülebilir bir borç düzeyini korumayı sağlarken, ülke risk primini önemli ölçüde ve kalıcı bir şekilde aşağıya çekmeyi hedeflediğini, öngörülebilirliği artırdığını kaydetti.

Koç, tüketici güveninde yaşanan iyileşmenin, IMF'nin bu yılki Türkiye büyümesinin yüzde 5'in üzerine çıkacağı tahmininin geçen seneye kıyasla daha canlı  bir yıl yaşanacağını ortaya koyduğunu ifade ederek, "Yine de, tedbirli olmaya devam etmeliyiz" dedi.

Mustafa Koç, şunları kaydetti:

"Son yıllarda, uygulamakta olduğumuz stratejimiz ve kriz öngörümüzle ciddi bir farklılık sergiledik. Değişen küresel dinamiklere hızla uyum sağlayarak portföyümüzü yeniden yapılandırdık. Böylece krizde, kuvvetli bir finansal yapı, risk yönetimine verilen büyük önem ve temkinli bir kriz yönetim politikası izledik.

Bu başarımızın arkasındaki en önemli etkenler; dünyada eşine az rastlanır büyüklükte ve etkinlikte çalışan bayi teşkilatımız, sektörlerinde lider şirketlerimiz, üretim ve Ar-Ge yeteneğimiz ve özverili çalışanlarımızdır. Bütün bunlar kurumsal yönetim ve sosyal sorumluluk anlayışımızla birleşerek bizi, dünyada söz sahibi şirketler arasına taşımıştır."

Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" AB'den Meta'ya soruşturma HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha!