"Üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz"

Katar'la siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu söyleyen Şimşek, ticaret ve yatırımda katedilecek mesafe olduğunu belirterek "Üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz" dedi

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz. Türkiye'nin müteahhitlik sektörü çok gelişmiş, bu, Katar'ın finansman gücü ile bir araya gelirse bütün dünyada özellikle de bölgemizde birçok altyapı projesine beraber imza atabiliriz" dedi. 

Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyonu 5. Dönem Toplantısı'nın kapanışı, JW Marriott Otel'de yapıldı.  

Şimşek, imza töreninin ardından yaptığı konuşmada, iş birliği platformlarının ticaret hacmini artırma potansiyeli olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin 2023 hedeflerini anımsattı. 

"Ticaret ve yatırımlarda katedilecek çok mesafe var"

Türkiye'nin Katar'la özel ilişkileri olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Katar'la Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler mükemmel denilecek düzeydedir. Ancak ticaret ve yatırımlarda katedilecek çok mesafe var" diye konuştu. 

"Serbest ticaretten korkmamalı" 

Şimşek, Türkiye'nin Orta Doğu ve Körfez bölgesine önem verdiğini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) tekrar canlandırılması noktasında Katar'ın değerli katkıları olacaktır. 2009'dan bu yana yavaşlamış süreci tekrar hızlandırma imkanımız olacaktır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde sonuçlandırılmış olan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın tam olarak hayata geçirilememiş olması bizim için üzücüdür. Katar'la da bu konuda işbirliği yapıp, süreci hızlandıracağız" ifadelerini kullandı. 

Serbest ticaretten korkmamak gerektiğini anlatan Şimşek, rekabetin olduğu ortamda yenilikçilik ve verimlilik olacağına işaret etti. 

Şimşek, Katar ve Türkiye'nin bölgeye örnek olabileceğini kaydederek, "Biz üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz. Türkiye'nin müteahhitlik sektörü çok gelişmiş, bu, Katar'ın finansman gücü ile bir araya gelirse bütün dünyada özellikle de bölgemizde birçok altyapı projesine beraber imza atabiliriz" diye konuştu. 

47 Katar sermayeli firmanın faaliyet gösteriyor

Türkiye'de 47 Katar sermayeli firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini veren Şimşek, Türkiye'de son 11 yılda uluslararası sermayeli şirket sayısının 36-37 binlere yükseldiğini belirtti. 

Şimşek, Katar'ın doğalgazda küresel bir aktör olduğunun altını çizerek, "Bu noktada işbirliğini geliştirmek istiyoruz. LNG'de uzun vadeli sözleşmeler noktasında görüşmeler devam ediyor. Katar'la özellikle enerji alanındaki yatırımlara ilişkin müzakereler devam ediyor. Katar'lı firmaların Türkiye'ye ilgisi önümüzdeki dönem de daha da artacak" dedi. 

"Türk firmaları ülkemize davet ediyoruz" 

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed Bin Jassim Bin Muhammed Al Thani de Türkiye ile Katar arasında iyi bir ilişkinin olduğunu söyledi. Söz konusu ilişkinin her geçen gün geliştiğini belirten Al Thani, bunun da iki ülkenin başındaki hükümetlerin iyi perspektiflere sahip olmasından kaynaklandığını ifade etti.  

Katar'da faaliyet gösteren Türk firmalarına teşekkür eden Al Thani, "Çünkü bu firmaların Katar'ın gelişmesinde katkıları olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde diğer Türk firmaları da ülkemize davet ediyoruz. Türk firmaları için Katar'da çok iyi fırsatlar var" diye konuştu. 

4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL Kamu ihalelerine yönelik düzenleme Adli Tıp incelemesi tamamlandı: Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belli oldu mu? Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir kişi daha gözaltına alındı Son bir haftada 1 milyon 968 bin 551 araç denetlendi