Sakarya'nın gelişimi tarım sanayi ve turizmde sürmeli

Abone ol

Vecdi ÇELEBİ / Sakarya Genç İşadamları Derneği (SAGİAD) Başkanı

SAGİAD kurulduğu 1993 yılından bu yana gerek diğer sivil toplum kuruluşları ve gerekse belediyeler ve odalar ile birçok konuda ortak çalışmalar yaptı. Bundan sonra da yapmaya devam edecek. Bünyesinde 150'ye yakın işadamını barındıran ve onların faaliyetlerine katkıda bulunan SAGİAD 2006 yılında 7 ayrı bölgenin oluşturduğu Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu'na (TUSKON) katılarak gücünü ve etkinliğini artırdı Artık 12 binden fazla üyesi olan bir organizasyonun  parçasıyız.

Sakarya'daki çalışmalarımızı TUSKON'un da desteği ile her geçen gün artırarak devam ettiriyoruz.  Ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla yer alabilmek ve varolabilmek için bünyemizde yeni çalışma grupları oluşturduk. Bu şekilde üyelerimizin daha aktif çalışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Var olan potansiyeli harekete geçirerek Sakarya'nın birçok konuda ve sektörde markalaşmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Diğer illerimizde bazı sektörlerde sağlanan başarıyı Sakarya'da da sağlamak için çalışıyoruz. Belediyeler ve resmi kuruluşların bu konuda yaptığı yaptığı çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz.

Sakarya, aslında birden fazla ürün veya sektörde marka olabilecek potansiyele sahip ve markalaşma şansı var. Başarabilecek güce de sahip. Gıda sektöründe iyi durumda. Mobilya sektöründe eski gücüne yeniden kavuşabilir. Yöresel yemekler konusunda Sakarya Türkiye'nin adeta bir mozaik şehri. Göl ve yayla turizminde Türkiye'nin zengin illerinden biri. Sakarya iyi sporcular yetiştiren bir il. İnsan gücü itibariyle de zengin.

Sakarya'nın bütün bu zenginliklerini marka olma yolunda harekete geçirebilmesi için kollektif düşünüp STK'lar ve kamu kuruluşları ile ortak adımlar atmalı.  SAGİAD özellikle yerel yönetimlere bazı projeler sunuyor. Sakarya lojistik olarak önemli bir yerde, İstanbul ve Ankara gibi metropollere yakın. Peki ne yapmak lazım? Bizim istediğimiz ve düşüncemiz şu. Sakarya daha iyi bir yerde olmalı. Vagon fabrikasının bulunduğu bir şehirde yaşıyoruz ama hâlâ bir raylı sistem kurarak toplu taşımacılığa geçebilmiş değiliz. Süs bitkileri üretiminde de lider durumdayız ama yeterli tanıtım yapamıyoruz, ürünlerimizi pazarlayamıyoruz.

Tarım, sanayi ve turizm sektörleri gerek ilimizin ve gerekse ülkemizin ekonomisine önemli katma değer sağlıyor. Sakarya'da bu üç sektör için zengin bir doğal altyapı var. Özellikle yerel yönetimler ilin bu potansiyelini ve tablosunu görerek şehri geleceğe taşıyacak projeler hazırlamalı ve uygulamaya koymalıdır. İyi bir analiz yapılırsa Sakarya iyi bir yere gelebilir ve birçok sektörde, üründe marka olabilir. Ve söz sahibi de olabilir. Dolayısıyla Sakarya'nın bu özelliği dikkate alınarak kalkınma politikaları geliştirilmelidir. Tam da bu nedenle yerel yönetimlerin oy kaygısıyla günübirlik politikalar üretmek yerine uzun vadeye dayalı 5 yıllık, 10 yıllık veya 50 yıllık planlamalarla gelişim modelleri ortaya koymaları gerekli.

Fenerbahçe, Süper Lig'de ikinci sıraya yükseldi Lübnan'da can kaybı 3 bin 189'a yükseldi Eskişehir'de kuş gribi alarmı! 5 mahalle karantinada Fidan, İİT-AL Ortak Olağanüstü Zirvesi’ne katıldı İtalya, Fransa ve Yunanistan, İsrail'e uçuşları durdurdu