S&P demir devlerini 'negatif' izlemeye aldı

Standard and Poor's demir devlerini negatif izlemeye aldı.

Abone ol

dunya.com

Düşük demir cevheri fiyatlarının ardından zor günler yaşayan demir üreticilerine bir kötü haber de kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'tan (S&P) geldi. Demir fiyatları tahminini düşüren S&P, dünyanın en büyük demir üreticisi 8 şirketi 'negatif' izlemeye aldı. 

Sekiz şirket mercek altında

S&P'nin izlemeye aldığı sekiz demir devi arasında İngiliz-Avustralya ortaklı BHP Billiton, Rio Tinto, Brezilyalı Vale, Avustralyalı Fortescue Metals,İngiliz-Güney Afrika ortaklı Anglo American, Şilili CAP, Lüksemburg merkezli Eurasian Resources ve Güney Afrikalı Exxaro Resources yer aldı. 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada "Demir cevheri fiyatları tahminimizdeki negatif yönlü revizyon ve demir cevheri spot fiyatlarındaki sert düşüşler bir süredir demir piyasasında görülen ciddi arz talep dengesizliğinin sonucudur. Demir piyasasındaki arz talep uyuşmazlığı önümüzdeki iki yıl boyunca sürecek"denildi.  

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor's (S&P), demir madeni şirketlerin kredi izleme negatife alınmasına gerekçe olarak demir cevherinin tonunun 2015 yılı sonuna kadar 45 dolara düşeceğini öngörmesi olduğunu açıkladı. S&P demir cevherinin tonunun 2016'da 50 dolar, 2017'de de 55 dolar seviyesinde olacağını tahmin etti. 

S&P'nin önceki tahmini, 2015 ile 2016 için 65 dolar, 2017 yılı için ise 70 dolardı. 

10 yılın düşüğünde

Çelik yapımının ana maddesi olan demir cevheri, son 12 ayda  yüzde 60 oranında değer kaybederek 47.08 dolar ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı