Sanayi mayısta yüzde 75.2 kapasiteyle çalıştı

Kapasite kullanım oranı mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1,9 puan, bir önceki aya göre ise 0,3 puan arttı.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası, Mayıs ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 1,9 puan, bir önceki aya göre ise 0,3 puan artarak yüzde 75,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Merkez Bankası, Mayıs ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranlarını açıkladı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 1.9 puan artarak yüzde 75.2 düzeyinde gerçekleşti. Kapasite kullanımı bir önceki aya göre ise 0.3 puan artış gösterdi.

Mayıs ayında, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre ise 1 puan azalarak yüzde 74.8 düzeyinde gerçekleşti.

Bu arada Merkez Bankası'nın mevsimsel etkilerden arındırılmış endekste revizyona gittiği dikkat çekti. Nisan ayında yüzde 75.9 olarak açıklanan imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış endeksin, yüzde 75.8 olarak düzeltildiği belirlendi.

En yüksek artış yatırım malları grubunda

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında, geçen yılın aynı ayına göre yatırım mallarında, ara mallarında ve dayanıksız tüketim mallarında artış gözlenirken, tüketim mallarında, gıda ve içecekler ile dayanıklı tüketim mallarında düşüş yaşandı.

Geçen yıl Mayıs'ta yüzde 68.7 olan yatırım malları kapasite kullanımı, 2011 yılı Mayıs ayında 5.9 puan artışla yüzde 74.6 düzeyine çıktı.

Ara malları imalatında kapasite kullanımı geçen yılın aynı ayına göre 0.6 puan artışla yüzde 78.1'e yükselirken, dayanıksız tüketim malları imalatında kapasite kullanımı 0.3 puan artışla yüzde 71.3 oldu. Tüketim malları imalatında kapasite kullanımı 0.1 puanlık azalışla yüzde 71.4'e gerilerken, dayanıklı tüketim malları imalatında kapasite kullanımı 1.2 puan azalarak yüzde 72, gıda ve içecekler grubunda kapasite kullanımı 0.7 puan azalarak yüzde 68 düzeyine indi.

Borsa günü düşüşle tamamladı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor