Sıradışı öneri: Yurtdışı vekili de seçilsin

CHP'li Ayata, genel seçimlerde yurt dışı seçim çevresi oluşturulması ve parlamentodaki 550 milletvekilinin dışında "yurt dışı milletvekili" olmasına yönelik çalışma yaptıklarını açıkladı.

Abone ol

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Sencer Ayata, genel seçimlerde yurt dışı seçim çevresi oluşturulması ve parlamentodaki 550 milletvekilinin dışında "yurt dışı milletvekili" önerisi içeren bir çalışma yaptıklarını belirterek, önerilerine diğer siyasi partilerden destek istedi.

Ayata, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının genel seçimde oy kullanabileceklerine dikkati çekti.
Önceki seçimlerde, gümrüklerde siyasi partilerin aldığı oy oranlarının illere dağıtıldığını anlatan Ayata, bunun temsilde adaleti yansıtmadığını ifade etti.
Yürüttükleri çalışmaya göre, yurt dışı seçim çevresi oluşturulmasını ve "yurt dışı milletvekilliği" önerdiklerini belirten Ayata, yurt dışı milletvekillerinin, parlamentodaki 550 milletvekiline eklenebileceğini söyledi. Ayata, yurt dışındaki her 300 bin seçmene bir milletvekili düşmesi üzerinde durulabileceğini ifade eden Ayata, bunun da takriben 10 milletvekiline denk geldiğini kaydetti. Ayata, yurt dışı milletvekillerinin yurt dışı seçim çevresindeki adaylar arasından seçilmesini öngördüklerini belirtti.
Sencer Ayata, son seçimde gümrüklerde kullanılan 128 bin oyun illere dağıtıldığında sonucu etkilemediğini, ancak oy sayısının 2-3 milyon olması halinde o ildeki seçmen iradesini yansıtmayacağını ve partilerin milletvekili sayısını değiştirebileceğini dile getirerek, "Münih'te verilen oy Malatya'yı niye etkilesin?" dedi.
Fransa'nın 11 milletvekilini bu şekilde seçtiğini anlatan Ayata, İtalya'da Temsilciler Meclisi'nin 12, Senato'nun 6 sandalyesinin yurt dışı seçmenlere ayrıldığını, yurt dışı seçim çevresinin Hırvatistan ve Portekiz'de de bulunduğunu kaydetti.
Ayata, bu önerilerini kısa sürede Meclis'e getireceklerini belirterek, siyasi partilerden çalışmalarına destek istedi.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi DSİ'den acele kamulaştırma kararı 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor”