Şirket birleşmelerinin 4'te 3'ü Türkler'den

Deloitte'in araştırmasına göre ilk yarıdaki satın alma ve birleşmelerde yabancılar 'yavaş' kaldı

Abone ol

İSTANBUL - Geçen yıl küresel krizin etkisiyle, neredeyse durma noktasına gelen şirket birleşme ve satın almalarında hareket gözlenirken, yılın ilk yarısındaki işlem hacminin yaklaşık dörtte üçünü Türk yatırımcıları gerçekleştirdi.

Deloitte'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl işlem hacminin sadece yüzde 25'ini gerçekleştiren yabancı alıcılar, enerji ve finansal hizmetler alanındaki birkaç önemli tutardaki işlem dışında sınırlı yatırımlarla yetindi.

Özel sermaye fonları, aktif olarak yatırım fırsatlarını takip ederken, 10 adet işlem ve toplam yaklaşık 300 milyon dolar değerindeki işlem hacmiyle toplam işlem hacminin yüzde 6,5'ini oluşturdu.

Yılın ilk yarısı itibarıyla orta ölçekli işlemlerin hakim olduğu bu piyasada ortalama işlem büyüklüğü yaklaşık 60 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İlk sıralarda yer alan birkaç işlem hariç tutulduğunda ortalama işlem değeri 25 milyon dolar oldu.

Enerji, işlem adedinde ve işlem hacminde en hareketli sektör olarak öne çıkarken, enerjiyi, finansal hizmetler, gıda-içecek ve turizm sektörleri izledi.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, yaptığı değerlendirmede, yılın ilk 6 ayında, toplam değeri yaklaşık 4,5 milyar dolar olan 75 adet işlem olduğunu, bu hacmin yarısının, özelleştirme işlemlerinden kaynaklandığını belirtti.

Türkiye'nin büyüme potansiyeli ve göreceli olarak olumlu ekonomik göstergeleri, ülkenin yatırımcılar nezdindeki çekiciliğini artırdığına işaret eden Vardar, "Yatırımcı ilgisi, artan bir şekilde devam etmekle birlikte, bu ilginin yılın ilk yarısında işlem hacmine ve işlem adedine yansıdığını söyleyemeyiz. Yılın geneline yönelik beklentimiz, toplam işlem hacminin 10 milyar doların altında gerçekleşeceği yönünde" dedi.

Dijital bankacılıkta trendler neler? Tasarruf finansmanı yüzde 100 büyüdü! Altyapı bulut hizmetleri 300 milyar dolara koşuyor 'İkinci el telefonda dünyadaki 1 trilyon dolarlık pazara açılacağız' 'Türkiye yat pazarı, 2030’a kadar yüzde 13.7 büyüyecek'