Şirketler halka arza koştu

Ernst&Young'ın raporunda; Türkiye'de yılın ilk 2 ayında gerçekleştirilen 7 milyar dolarlık bono ihracına dikkat çekildi.

Abone ol

İSTANBUL - Ernst & Young'ın yılın ilk iki ayını kapsayan Global Halka Arz Raporu'nda, yurt içi TL bono ihracında rekor kırıldığına yer verildi. Bu yılın ilk 2 ayında rekor olarak gerçekleşen 7 milyar dolar tutarındaki bono ihraç işlemlerinin çok büyük bir kısmının bankalar tarafından yapıldığı vurgulandı.

Halka Arz Raporu'na göre, küresel halka arz faaliyetleri bu yılın ilk 2 ayında rekor seviyeye ulaşarak 193 işlemle 25,3 milyar dolar hasılat elde edildi. Global halka arzlardaki artışın en büyük nedeni olarak; gelişmekte olan piyasalardaki büyüme trendine yatırım yapan global yatırımcıların, tüm dünya borsalarında fiyat artışlarını ve yeni kotasyonları tetiklemesi gösterildi.

Rapora göre, halka arzların sektörel dağılımında; enerji, sanayi, malzeme (madencilik, metal ve benzeri) ve teknoloji sektörleri ilk sırada yer aldı. Özelleştirme ve çok uluslu firmaların bölünme işlemlerinin de hacmin genişlemesinde etkili olduğunun ifade edildiği rapor kapsamında, halka arzlardaki artışın yıl sonuna kadar devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Çin liderliğini koruyacak

2011'in tamamını kapsayan dönemde gerçekleştirilecek halka arzlarda yine Asyalı firmaların ağırlığının hissedileceği ifade edilen rapora göre, bu yıl Çin'in halka arzlarda dünya liderliğini koruyacağı belirtildi. 2011'in ilk 2 ayında Şanghay Borsası'nda 8 halka arz işlemiyle 4 milyar dolar, Şenzen Borsası'nda 51 işlemle 6,5 milyar dolar hasılat sağlandığı, Hong Kong Borsasında (HKEx) toplam hasılatın 50 milyar doları aşacağı ve özellikle yabancı doğal kaynaklarla iştigal eden kuruluşların kotasyonlarının süreceği bildirildi.

Yeni halka arzlar bu yıl hız kazanacak

Global Halka Arz Raporu'nda, olumsuz koşullara işaret eden makro ekonomik risklerin borsada fiyatlanmış olduğunu düşünen birçok Avrupalı yatırımcının hisse senedine yatırım yaptığının belirtildiği, yeni halka arzların bu yıl hız kazanacağı, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Rus hükümetlerinin mali açıklarını kapatmaya çalışmaları nedeniyle Doğu Avrupa'da büyük özelleştirmeler yapılacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Türkiye, bono ihracında 7 milyar dolar ile rekor kırdı

Raporda, geçen yılın ilk 2 ayında İMKB'de sadece 1 halka arz gerçekleşirken, 2011'in aynı döneminde bu sayının 6'ya çıktığı, Şubat sonu itibariyle halka arz için sırada bekleyen şirket sayısının ise 9 olduğu bildirildi.

Halka arz piyasası gibi bir önceki yıla göre büyüme kaydedilen bir diğer alanın yurt içi TL bono ihracı olduğu belirtilen raporda, bu yılın ilk 2 ayında rekor olarak gerçekleşen 7 milyar dolar tutarındaki bono ihraç işlemlerinin çok büyük bir kısmının bankalar tarafından yapıldığı kaydedildi.

Canoğulları: İlk iki ay Türkiye için oldukça başarılı

Ernst & Young Türkiye Halka Arz Lideri ve Denetim Ortağı Metin Canoğulları da Türkiye'nin 2011 yılında finansal piyasalarda gösterdiği performansın bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde artış kaydettiğini belirterek, "Türkiye'nin, 2011 yılı ilk 2 aylık döneminde gösterdiği finansal performans işlem adedi bazında oldukça başarılı diyebiliriz. 2011 yılının ilk iki ayında gerçekleşen 6 halka arz işleminden 369,2 milyon dolar hasılat elde edilmiştir. 2010 yılında tek halka arz işlemi ile elde edilen hasılat ise 435,5 milyon dolar olmuştur. Halka arz sayısı geçtiğimiz yılın 2 aylık dönemine göre sayı olarak artış göstermekle birlikte hasılat anlamında düşük kalmıştır.

Bankaların bono ihraç işlemleri bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir oranda artarak büyüme rekoruna imza atmıştır" ifadesini kullandı.

İzmir açıklarında 32'si çocuk 160 düzensiz göçmen yakalandı ABD'de başkanlık ön seçimleri: Trump ile Biden rahat kazandı İhracatçı, daralan Irak pazarına alternatif arıyor Semosis ile senetler dijital çağa adım atıyor Ankara Üniversitesi'ne sözleşmeli personeller alınacak