Sivas ekonomisinde tarım ve hayvancılığın önemi artıyor

Abone ol

Abdulkadir HASTAOĞLU / Sivas Ticaret Borsası  Başkanı

Ticaret Borsası olarak tarım ve hayvancılıkta mesai harcıyoruz. Üyelerimiz konumundaki  et ve et ürünleri satıcılarına, besicilere, zahirecilere, dericilere un fabrikalarına, toptan ve perakende gıda satıcılarına ve beyaz et ve benzeri sektörlere en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Sivas'ın bağlı bulunduğu Orta Anadolu Kalkınma Ajansı da aynı yöndeki çalışmalarımızı destekleyici faaliyetler sürdürüyor.

Öncelikle dünya ekonomilerinin bunalımda olduğu şu günlerde ülkelerin ve illerin gelişmişliklerinde tarım ve hayvancılığın öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekmek istiyorum. Hayvancılık ve tarımda dünya da söz sahibi olan ihracatçı konumda yer alan ülkelere baktığımız da hayvancılığı ve tarımı daha akılcı ve ekonomik politikalarla desteklediklerini görüyoruz. Yerli üreticiler de artık hızla makro hayvancılığa yönelmeli, ülke tarım ve hayvancılığını ayağa kaldırarak projelere hız vermeliler diye düşünüyorum.

Türkiye'de sektörün gelişmesinin önünde bir duvar gibi duran düşük verimli yerli ırkların ıslahı, hayvan hastalıkları, uygun teknoloji ve yeterli hijyene sahip olmayan işletmeler, çiftçilerin eğitimlerinin yetersizliği, kalitenin geliştirilmesi, kredi finansman ve pazardan kopukluk gibi birçok sorun var.Ülkemiz ancak bu sorunların çözülmesiyle dünya hayvancılık ve tarımında gelişmişlik düzeyinde hak ettiği yeri alacaktır.

Hayvancılığın kalbinin attığı bir şehirde Sivas'ta bakın neler yaptık. Pastırma Kayseri ile özdeşleşmiş bir lezzet olarak bilinir yıllardır. Aslında üretim ve işçilikte Türkiye'nin her yerinde Sivaslı emekçiler varken nedense patronluk hep Kayserililere düşmüştür. Ama artık öyle değil Sivas'ın da tam 10 tane sucuk ve pastırma fabrikası ve kombinaları var. Bizler de hayvancılığımızın gelişmesi noktasında üzerimize düşeni yaptık. Hem işçi hem patron bizler olduk.

Yaptığımız bir başka çalışma da ilimiz sivil toplum örgütleri temsilcileriyle Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu ile gerçekleştirdiğimiz önemli toplantıydı. Toplantıda Sivas'ta üretilen buğday tonajının fazla olmasını, üretimdeki önemli payını gündeme getirerek ilimiz de mevcut olan Toprak Mahsulleri Ajansı'nın müdürlüğe çevrilmesini talep ettik. Bu konudaki girişimimiz de sonuç verdi ve ilimizdeki ajansın müdürlüğe çevrilmesi çalışmaları tamamlanmak üzere. Sivas Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürlüğü ile tarımdaki büyüklüğünü daha da artıracak.

Diğer yandan ülke genelinde ve Sivas'ta nitelikli hayvancılıkta çığır açacağını düşündüğüm büyük adımlardan biri de organize hayvancılık bölgelerinin kurulması konusu. Hayvan yetiştiriciliği yapanların ve ticaret borsası başkanı olarak benim en büyük dileklerimizden biri hiç kuşkusuz organize hayvancılık bölgelerinin hizmete açılması. Organize hayvancılık bölgelerinin kurulmasıyla hayvan hastanesi, yem fabrikası, damızlık üretimi, et ve süt ürünleri üretimi, bioenerji tesisi bir arada hizmet verecek şekilde planlanacak bir çarkın dişlileri gibi algılanacaktır. Böylece dünya gereksinimine cevap veren daha bilinçli bir hayvancılık yapılacağını, daha çok söz sahibi olabileceğimizi düşünüyorum

Ülke genelinde de, Sivas'ta da hayvancılığa yapılacak her türlü yatırım ve destek ekonomiye katma değer, istihdamda artış, göç sorununun çözülmesi olarak geri dönecektir. Tarım ve hayvancılığın ilerlemesi daha çok üretim, daha çok ticaret, daha çok refah demektir. Sivas ülke ekonomisinde, ülkemizde dünya ekonomisinde daha çok değer kazansın istiyoruz. Elimizdeki bu hazinenin farkına varmalı ve bu hazinenin artması için büyük çaba göstermeliyiz. Unutulmamalıdır ki tarım ve hayvancılık ülkemiz ekonomisinin temel taşıdır.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz