Soruşturma Fenerbahçe hisselerine de uzanabilir

Piyasanın önde gelen isimleri şike soruşturmasının Fenerbahçe hisselerine kadar uzaması halinde, SPK'nın sadece ismi geçen kişiler üzerinden soruşturma başlatabileceğini ifade etti.

Abone ol

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Piyasada geçtiğimiz hafta sonundan beri süren şike soruşturmasının Fenerbahçe hisselerine kadar uzayabileceği konuşuluyor. Piyasanın önde gelen isimleri ise SPK'nın sadece ismi geçen kişiler üzerinden soruşturma başlatabileceğini ifade etti.yöneticisi, SPK'nın incelemeleri gözetim sistemine sinyal gelmesiyle başlattığını ve ilk etapta ön inceleme, daha sonra ise detaylı inceleme yaptığını belirterek, "Fenerbahçe hisse senetlerinde de olağanüstü bir şey olsaydı bugüne kadar bir inceleme başlatılabilirdi. Fakat açıklanacak iddianame sonrasında olaya adı karışan isimlerin hesapları olduğu görülür ve olağandışı bir hareket gözlenirse, SPK özel bir karar alarak, savcılık talep etmeden de inceleme başlatabilir" dedi.

Konuştuğumuz başka bir aracı kurum yöneticisi ise "Fenerbahçe hisselerinde inceleme başlatılması içinden çıkılamaz bir şey olabilir. Zaten söz konusu hisselerde işlem yapan iyi niyetli yatırımcıya da haksızlık olur bu. Taraftar olarak takımın şampiyon olduğuna inanan yatırımcının hisse senedine yatırım yapması kadar doğal bir şey yok. Fakat olaya karışan isimlerin ve bu isimlerin yakınlarının insider (içeriden bilgi almak) yaparak haksız kazanç yaptıkları tespit edilirse, inceleme başlayabilir ve yaptıkları işlemler iptal edilebilir. Fakat Fenerbahçe'ye yatırım yapan herkesin yaptığı işlemler hakkında inceleme başlatılması söz konusu olmaz" dediler.

İMKB'nin hisseyi kapatmaması doğru

Konuştuğumuz yöneticiler, şike soruşturması sonrasında hisse senetlerinin kapatılmamasını ise doğru bir karar olarak değerlendirdiler. Geçmiş uygulamalara bakıldığında İMKB'nin Fenerbahçe'nin hisse sırasını işleme kapatacağını düşündüklerini ve kapatılmamasına da şaşırdıklarını dile getiren piyasa çevreleri "Aslında alınan karar doğru. Çünkü kamuya açıklanmamış bir bilgi yok. Konudan habersiz olan Fenerbahçe hisse senedi yatırımcısı kalmamıştır. Zaten ne kadar kapalı tutabilecekleri de muamma. En fazla iddianameye kadar tutulabilirdi. Fakat o zaman da hissedeki hasar yine aynı olurdu. Kapatılmaması doğru karar. En kötüsü hissenin likit olmamasıdır. Zararın neresinden dönersen kardır. Riskten kurtulmak isteyen Fener yatırımcısına fırsat verilmiş oldu" dediler.

SPK: Yatırımcıyı korumak için gerekeni yaparız

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında Fenerbahçe hisseleri ile ilgili olarak yatırımcının korunması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Akgiray, İTÜ Ayazağa Kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başlayan "Uluslararası Matematiksel Finans ve Ekonomi Konferansı"nın açılışında yaptığı konuşmada, insanları kendi yatırım kararlarını vermesi için eğitmek gerektiğini, riskin farkında olunmasını, uzun vadeli düşünülmesini istedi.

Finansal okumadaki eğitim arttıkça bunu halkın da takip edeceğini belirten Akgiray, matematiksel finansın bugün hiç olmadığı kadar önem taşıdığını vurguladı. Açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akgiray, "Halka açık şirket olarak şirket değeri ile, yatırımcı ile ilgili bir sıkıntı söz konusu olursa tabii ki devreye gireriz. Yatırımcının korunması için ne gerekiyorsa onu yaparız" dedi.

Fener'deki düşüş dün de sürdü

Fenerbahçe hisseleri düşüşünü dün de sürdürdü. Dün yüzde 3,44 düşüşle 49 liradan kapandı. Piyasa değeri ise 1 milyar 225 milyon dolara geriledi. Böylece Fenerbahçe hisse senedi üç günde 556 milyon dolar erimiş oldu.

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi hakkında son dakika kararı 'Bir sonraki pandemi' olarak nitelendiriyor! DSÖ Avrupa Direktörü Kluge dikkat çeken uyarı Koparan yandı, cezası 387 bin TL! 52 ilde operasyon: 1 milyon 111 bin adet hap ele geçirildi Yargıtay'da başkan 32. turda da seçilemedi