St.Petersburg'a Türk tipi OSB

St.Petersburg'a OSB kurmak için gerekli mevzuat çalışmalarının tamamladıklarını söyleyen St. Petersburg Vali Yardımcısı Prof. Dr. Rashid İsmagilov "Türkiye'deki OSB'lerden çok etkilendik. Burada sadece fabrikalar yok, sistemi yürüten kadrolar da var eğit

Abone ol

Ferit B.PARLAK

ST.PETERSBURG - Geçtiğimiz yıl Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'ndan (OSBÜK)  St.Petersburg'a Organize sanayi Bölgesi (OSB) kurulması yönünde yardım isteyen

St. Petersburg Vali Yardımcısı Prof. Dr. Rashid İsmagilov, ve aradan geçen süre zarfında OSB kurulmasına yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.  "Türk yatırımcılar ABD'li ve Avrupalılara göre biraz daha çekingen diyen İsmagilov Şu anda Amerikalı ve Alman yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşı karşıyayız. Biz kurulacak OSB'de daha fazla Türk yatırımcı görmek istiyoruz." ifadelerini OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir ise kurulacak OSB ile ilgili bilgiler vererek, "OSB 165 hektar alanda kurulacak. Bunun yüzde 30'u park, yol gibi sosyal alanlardan oluşacak. OSB yasasını, bizim yasaya benzer bir şekilde, kendilerine de uyumlandırarak çıkaracaklar. Mevzuat önceki gün parlamentoda onaylanmış" şeklinde konuştu.

Türk Yılı'nın tamamlanması nedeniyle düzenlenen tören için St.Petersburg'ta bulunan OSBÜK ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile St. Petersburg Vali Yardımcısı Prof. Dr. Rashid İsmagilov gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özdebir, St.Petersburg bölge yönetiminin bölgede OSB kurulması için çok istekli olduğuna ve bu nedenle Türkiye ile olan ilişkileri geliştirmek istediklerine dikkat çekerek, "St.Petersburg bölge yönetimi OSB'nin kurulmasını çok istiyor. Onlar Federal yönetimden para almıyorlar. Aksine bölgeden federal yönetime pay gönderiyorlar. Bölge yönetimi istihdam, üretim vb. göstergelere göre merkezi yönetim tarafından değerlendirilmiyor. Burada böyle bir OSB kurulması, bu bölge için çok büyük bir gelişme olacak. İstihdam açısından da üretim açısından da. Bu nedenle OSB konusunda kararlılar ve bizden yardım bekliyorlar." dedi.

Rus halkının iş konusunda ayrımcı davrandığına vurgu yapan Özdebir, "Mesela Rusların hiçbiri inşaat işlerinde çalışmak istemiyor. Bunu düşük bir iş gibi görüyorlar. Ama işsizlik de sürüyor. OSB'de sanayi işçisi olmaya ise uygun, istenir, gurur verici olarak bakıyorlar. Yani dışardan bakacak olursak her iki olguyu da Türk yatırımcısı için avantaja çevirebilir, kazan-kazan politikasıyla bir sinerji yaratabiliriz" şeklinde konuştu.

Özdebir, "OSB 165 hektar alanda kurulacak Bunun yüzde 30'u park, yol gibi sosyal alanlardan oluşacak. OSB yasasına bizdekine benzer ancak kendilerine uygun şekilde çıkaracaklar. Burada önceki gün parlamento tarafından mevzuatın onaylandığını öğrendik" diye konuştu. 

Türk firmalarına hem davet hem fırsat var

Kurulacak OSB'nin Türk firmalarına açık davet anlamına da geldiğini dile getiren Özdebir, "Örneğin bölgede kule vinç ihtiyacı var. Şu anda 15 yıllık sipariş verilmiş. 7 bin tane nehir gemisi ihtiyacı var. Daha önce söylemiştik. Ama bizim denizcilik sektörü çok ilgilenmedi. Burada demir çelik fabrikaları var. Nehir gemilerini burada yapmak istiyorlar. Şimdi buradaki OSB'nin yasal düzenlemesi de onaylandığına göre, artık OSB daha hızlı kurulacak. Ben bu gemi yapımı işinin bizim için büyük fırsat olduğuna inanıyorum. Bu nedenle döndüğümüzde gemi sektörünün yetkilileri ile tekrar konuşacağım" şeklinde konuştu.

İsmagilov: Türkiye'nin OSB modelinden çok etkilendik

St. Petersburg Vali Yardımcısı Prof. Dr. Rashid İsmagilov, "1 yıl önce Ankara'ya geldik. Daha önce Avrupa ve Güney Kore'de ki benzer bölgeleri gezmiş ve görmüştük. Son 20 yıl içinde Türkiye gerçek bir sanayi bölgesi oldu. Bu bizi çok etkiledi. Dünya çapında sanayide gelişen 10 sanayi ülkesi içinde Türkiye var. Türkiye'nin potansiyeli var. Türkiye'den OSB'yle ilgili bize bir mevzuat gönderildi. Biz onu inceledik. Bizim kendimize özgü bir mevzuata ihtiyacımız vardı. Biz de oturduk Türkiye'de ki bu mevzuatı bize uyarlamak için çalıştık. Önceki gün Leningrad bölge valisi bize bilgi verdi ve beklenen kanun çıktı ve onaylandı. OSB ile ilgili tüm teşvikler belirlendi. Türkiye'deki OSB yasası, bizim özelliklerimize göre uyarlandı" şeklinde konuştu.

İsmagilov, "Bizi en fazla etkileyen Türkiye'deki OSB'lerde ayrı bir yönetimin, bir sistemin olmasıydı. Sadece fabrikalar yok, sistemi yürüten kadrolar da var. Eğitim veriyorlar. Mesela Güney Kore sadece fabrikalardan ibaret. Bir de Ankara'daki OSB'nin gülleri, sosyal düzenlemeleri bizi etkiledi" dedi.

Yoğun teşvik uygulanacak

Teşvikler ile ilgili de bilgiler veren İsmagilov, "OSB'ler de ilk 6 yıl bazı vergiler çok düşük olacak. Toprak vergisi olmayacak. Mühendislik, teknik işler, müşavirlik hizmetleriyle ilgili teşvikler olacak. Toprağı işleten kurumlar için teşvikler olacak. Devlet, finansman ihtiyacına katkı verecek. Şirketler için farklı teşvikler olacak. Kâr vergisi çok düşük olacak. Mal vergisi düşürülecek. Vergi sistemi kolaylaştırılacak. Federal seviyede özel işbirliği konusunda henüz bir kanun yok. Rusya'ya bağlı olan bölgeler bu yolu tek geçmek zorundalar"dedi.

İsmagilov, "Bizim başkanımız ve sizin başbakanınız iki ülke arasındaki ticaret hacmi için 100 milyar dolarlık bir hedef koymuştu. Bu hedef uzaya gitmek gibi. Ama biz bunu başaracağız. Bu özellikle bu OSB'ler yoluyla başarılabilir bir hedeftir. Üretip, birlikte üçüncü ülkelere de satabiliriz" dedi.

Amerikalı ve Alman şirketlerin kurulacak OSB ile çok ilgilendiklerini dile getiren İsmagilov, "Türk şirketleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yapabilirim. Türk şirketleri fazla kibar. Dikkatli olmaya çalışıyorlar. Şu anda bizin 1 numaralı partnerimiz ABD'li şirketler. Bizde en fazla yatırım yapan şirketler Amerikalı. Diğer yabancı şirketler de var. Ama yabancı şirketlere baktığınızda onlar çok güçlüler, cesaretliler; "agresif" demek istiyorum ama onun çağrıştırdığı başka şeyler de var, o yüzden pek bu kelimeyi kullanmak istemiyorum. Hızlı karar alıyorlar.

ABD'li şirketler gelir gelmez çalışmaya başlarlar. Halbuki Türk şirketleri önce gelirler, bakarlar. Sonra kendilerini gösterirler. Ama o aşamaya gelene kadar biraz yavaşlar, çekingenler" diye konuştu.

Havada dehşet: Yolcu uçağı acil iniş yaptı... Bir ölü, onlarca yaralı Suriye lideri Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konuldu İzmir’de ekmeğe zam yolda Fidan ve Yılmaz, Reisi'nin cenazesine katılacak Onur Yüksek Teknoloji'nin halka arzı yarın talep toplayacak