Tahliye edilecek Türk kalmadı

Davutoğlu, bu güne kadar 17 bin Türk’ün Libya’dan tahliye edildiğini; Trablus ve Bingazi’de Türk vatandaşı kalmadığını belirtti.

Abone ol

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trablus ve Bingazi havaalanında tahliye edilecek Türk vatandaşı kalmadığını belirterek, 577'si yabancı olmak üzere 17.734 kişinin Libya'dan tahliye edildiğini açıkladı.

Bakan Davutoğlu, BM İnsan Hakları Konseyi toplantısına katılmak üzere Cenevre'ye gidişi öncesinde Esenboğa havaalanında basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Türkiye'ye tahliye edilenlerin sayısının 17.734 olduğunu ve bunun 577'sinin yabancı, diğerlerinin Türk olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Trablus havaalanında ve Bingazi limanında tahliye için bekleyen vatandaş bulunmadığını bildirdi.

Bakan Davutoğlu, bundan sonra ikinci aşamaya geçmenin hazırlıkları içinde olduklarını, bunun da Libya halkına gıda yardımının sağlanması olduğunu söyleyerek, bu konudaki temasların sürdüğünü, Türkiye'nin hazırlıklarının tamam olduğunu ve talep edilmesi hazır olduklarını söyledi.

"İnsan hakları ihlalinde İsrail en üst sırada"

Davutoğlu, insan hakları ihlali konusunda bir sıralama yapılması durumunda İsrail'in bu listenin ilk sıralarında yer alacağını belirterek, "Artık insan hakları konusunda insanların mutlak eşitliğine inanmak lazım" dedi.

"Bizim şu anda başlı başına bir insan hakları diplomasimiz var" diyen Davutoğlu, bugün Cenevre'de yapılacak toplantıda da bunun üzerinde duracağını ifade ederek, "Uluslararası düzen büyük bir değişim yaşarken, insan hakları kavramıyla ilgili uygulamaların da bu değişime uygun bir şekilde, bütün bu değişimin merkezine oturtulması gerekiyor. Siyasi sistemler, uluslararası düzen insan için vardır" diye konuştu.

Mavi Marmara ile ilgili veri toplamak için oluşturulan komitenin raporunun da 21 Martta Cenevre'deki oturumlar çerçevesinde sunulacağını aktaran Davutoğlu, Mavi Marmara olayında "sivil konvoya yapılan ve bütün insan hakları ilkelerini çiğneyen saldırı" konusunun da sürekli takipçisi olacaklarını söyledi.

Davutoğlu, "Bu konu Türkiye için hem bir insan hakları meselesidir, hem de uluslararası hukukun Doğu Akdeniz'de çiğnenmesi bağlamında son derece önemli, stratejik bir konudur. Biz bu çerçevede de görüşlerimizi bugün İnsan Hakları Konseyi'nde dile getirme imkanı bulacağız" dedi.

Libya'da yeni dönem

Libya'daki gelişmeleri de değerlendiren Davutoğlu, Libya'da "insan haklarına saygılı, halkın taleplerini karşılayan" yeni bir dönemin başlamasının önemine işaret ederek, geçişin sağlıklı bir süreçle temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Libya'nın bölünmüş iki otoriteli görünümünün Ortadoğu için son derece önemli sıkıntılar doğuracağına işaret eden Davutoğlu, bu türlü sorunların Irak'ta yaşandığını anımsattı.

BM Güvenlik Konseyi'nde Libya konusunda son alınan kararı yakından takip ettiklerini de belirten Davutoğlu, kararların uygulanması ve takibi konusunda Türkiye'nin her türlü katkıyı yapacağını söyledi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı