Tebliğ, tekstil ithalatını ihtiyacın 3 misli artırdı!

Üç aylık erteleme ile devreye girecek kumaş ve konfeksiyon ithalatına ek vergi uygulaması, geçen süre içinde üretimi sıkıntıya soktu.

Abone ol

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Kumaş ve konfeksiyon ithalatına getirilen ek vergilerin temmuz ayından itibaren uygulamaya başlayacak olması iç piyasayı karıştırdı. Vergiler başlamadan yüklü ithalatlar başladı. Vergilerden etkilenmek istemeyen firmaların ithalatlarını artırması yerli üretimi sıkıntıya soktu.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, DÜNYA'ya sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Sektörün geçmiş 6-7 yılı çok sıkıntılı geçirmesine karşın son 2 yılda oldukça iyi rakamlara ulaştığını anlatan Tarık Bozbey buna karşın, son 2 ayda yine sıkıntıların başladığını söyledi. Bu dönemde dünyada pamuk fiyatlarının çok düştüğünü, vergilerin gelecek olması nedeniyle ithalat dengelerinin bozulduğunu kaydeden Bozbey, sıkıntıların bir süre daha devam etmesini, ağustostan sonra düzelme beklediklerini bildirdi.

Yeni ürün alınamıyor

Pamuğun kilosunun bu dönemde 5.30 dolardan 3.30 dolara düşmesi nedeniyle piyasalarda bir tedirginlik oluştuğunu vurgulayan Tarık Bozbey, özellikle yüksek fiyatlardan aldıkları pamuklarla ellerinde stoklarla yakalanan firmaların sıkıntıda olduğunu, yeni ürün alamadığı gibi, elindeki ürünü de çıkaramadığını ifade etti.

Türkiye'ye, son dönemlerde yine zehirli olduğu iddia edilen boyalarla boyanan malların geldiğini kaydeden Bozbey şunları söyledi: "Biz o mallara vergi konulmasını talep ettik ve kabul edildi. Çünkü biz yurtdışına satış gerçekleştirdiğimizde yüzde 60 vergi öderken satın aldığımız ürünlere yüzde 9 vergi ödüyoruz. Bu bir haksızlıktır. Vergi uygulaması nisan ayında başlayacaktı ancak yolda olan malların etkilenmemesi için 3 aylık erteleme istedik.

Buna göre uygulama temmuz ayında başlayacak ama ne yazık ki fırsatı ganimet bilen bazı insanlar ihtiyacının 3 mislini mal ithal etti. Bu da piyasada üretimi, ticareti cılızlaştırdı." Sezon dönüşü olması nedeniyle de mevcut dönemde siparişlerde azalma yaşandığını kaydeden Tarık Bozbey, özellikle ağustos ayında yaşanan tüm bu fırtınaların dineceğine ve eylül ayından itibaren tekstil konfeksiyon sektörünün yeniden iyi konumuna ulaşacağına inandığını söyledi.

Talep daralması yaşanıyor

Yurtdışı pazarlarda da bir talep azalması yaşandığını kaydeden Bozbey, şu bilgileri verdi: "Japonya'da deprem oldu, Çin alımlarını azalttı. Ekonomik krizin etkilerini henüz üzerinden tam olarak atamayan Yunanistan, Portekiz, İrlanda gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa frene bastı. Son 2 yıldır hızlı hamle yaptığımız komşu ve çevre ülkeler, Suriye, Libya, Mısır, Cezayir ve Tunus'ta yaşanan karışıklıklar nedeniyle taleplerde ciddi ölçülerde daralmalar yaşandı. Bu ülkelerle ticaretimiz son aylarda yeni yeni artmaya başladı. Önümüzdeki 2 ayın da bu durgunlukla devam edeceğini ancak ağustostan itibaren sektörümüzün yeniden şahlanacağını tahmin ediyorum."

Bozbey, kısa süreli durgunluğun ardından yılsonunu yine büyüme ile tamamlayacaklarını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı