Teklife şaşırdık kaldık

TOKİ Başkanı Bayraktar, "Ayazağa ihalesinde 850 milyon lira civarında teklif bekliyorduk" dedi.

Abone ol

İSTANBUL – Ayazağa ihalesinde 3.25 milyar liralık hasılat üzerinden Emlak Konut GYO'ya yapılan 1.2 milyar gelir teklifi değerlendiren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Çok ciddi bir rakam, şaşırdık kaldık" dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun halka arz sürecini değerlendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine dünkü Ayazağa ihalesine değindi.

Ayazağa ihalesinin bekledikleri rakamların çok üzerinde olduğunu söyleyen Bayraktar, 1 milyar 203 milyon lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3 milyar 251 milyon lira toplam hasılat gösterdiğini, toplanan hasılat bu rakamın üzerine geçerse orada da kendilerine yüzde 37,20 oranında ödeme yapılacağını vurguladı.

Bayraktar, "Şaşırdık kaldık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. İstanbul'da arazi yok. Bu rakama ulaşılmasında siyasi ortamın yakalanmasının da çok ciddi etkisi var. Bu hakikaten çok ciddi bir rakam. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü burada yapmış oluyoruz. Emlak Konut'a yapılacak olan yatırımın da ne kadar cazip olduğunu burada gösteriyor. Emlak Konut GYO'nun portföyü, aktifi çok sağlamdır. Bu aktifle piyasaya çıkıyoruz" şeklinde konuştu.

"Gidin buyurun alın bakalım"

Bayraktar, Ayazağa arazisini Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 520 milyon liraya aldıklarını belirterek, şunları belirtti:

"Kolay mı almak. Gidin buyurun alın bakalım. Bu işler zor işler. Jandarma Genel Komutanlığı ile beraber diyaloğunu kurup, yasal altyapısını yapmak, HAİT diyoruz, Harekat İskan Tesisi yapmayla ilgili... Bir tane Jandarma Genel Komutanlığı ayağı var bir tane Genelkurmay Başkanlığı ayağı, bir tane Milli Savunma Bakanlığı ayağı, bir tane Hazine ayağı, bir tane de Milli Emlak Genel Müdürlüğü ayağı var. Ama esas bizim halkın elinde de bulunan atıl arazileri alıp değerlendirmemiz lazım. Onu da yapacağız."

Bir gazetecinin "araziyi siz neden iki misline sattınız?" sorusuna karşılık da Bayraktar, "Biz geliştiriyoruz" yanıtını verdi.

"Çok sağlam aktifle halka arza çıkıyoruz"

Öte yandan Bayraktar, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) portföyünün, aktifinin çok sağlam olduğunu, bu aktifle halka arza çıkacaklarını belirtti.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da hisselerinin yüzde 99,9'unun TOKİ'ye ait olduğunu belirterek, "Hisselerimizin en az yüzde 25'ini halka arz etmek zorundayız. Bunu bugüne kadar yapamadık. Emlak Konut KEY ödemelerini yapıyordu. Bu yükümlülüğü geçen yıl itibariyle bitirdi" dedi.

Halka arzı kasım ayında planladıklarını söyleyen Kurum, bunun doğru bir zaman olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Kurum, "2003-2010 yılları arasında sayın Başkanımız önderliğinde Emlak Konut 3 kat değer kazanmış. 30 Haziran itibariyle net aktif değerimiz 5,58 milyar lira. Bu tarihten sonra da birçok proje gerçekleşti. Dün de bunlardan birini yaptık. Bunlar da net aktif değerimize eklenecek" dedi.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...