Terminatör böcekler Karadeniz ormanlarını kurtardı

Abone ol
 
ARTVİN - Laboratuvarda üretilen 3,6 milyon "terminatör böcek" Artvin, Trabzon, Giresun ve Erzurum'da bırakıldıkları ladin ormanlarında zararlı böceklere karşı savaşı kazandı. Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, , Artvin ormanlarındaki biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösterdiklerini belirtti.
 
Ormanlara zarar veren böceklere karşı kimyasal mücadeleye 1985 yılında son verilerek biyolojik mücadeleye geçildiğini ifade eden Kaya, "1985-2012 yılları arasında laboratuvar şartlarında 3 milyon 650 bin 175 adet, halk arasında terminatör böcek olarak bilinen rhizophagus grandis üretildi. Bu böceklerin 2 milyon 529 bin 150'si Artvin, 60 bini Giresun, 76 bin 750'si Erzurum ve geri kalanı da Trabzon'da ladin ormanlarına zarar veren ve ağacın kurumasına neden olan dendroctonus micans (dev soymuk böceği) yuvalarına yerleştirildi" dedi.
 
Ladin sahalarında 1992 yılında yüzde 35 olan dendroctonus micans oranının, yapılan çalışmalar sonucu 2006 yılında yüzde 13, 2010 yılında yüzde 10'a gerilediğini dile getiren Kaya, ayrıca Artvin'deki ladin ormanlarına giren sekiz dişli büyük ladin kabuk böceğinin de kurulan feromon tuzaklarla büyük ölçüde imha edilerek ekolojik dengenin sağlandığını söyledi.
Şişecam'dan daha iyi bir dünya için iş birliği çağrısı İngiliz KOBİ’lere Türk sanal posu Karkas et fiyatı 10 günde 35 lira düştü 10 icra dosyasından 1’i ihlalli köprü geçişinden “Güneş enerjisinin yaygınlaşması için depolama şart”