”Testte inisiyatif ve sorumluluğumuz yok”

GİSAN, kazaya sebep testin gerçekleştirilmesindeki tüm organizasyonun armatör firmanın sorumluluğunda oluduğunu söyledi

Abone ol

İSTANBUL - Gisan Tersanesi'nde 3 kişinin öldüğü kazanın yalnızca tersanede meydana gelen bir olay olduğu belirtildi. Kaza ile sonuçlanan testin tersane yönetiminin bilgisi dışında yapıldığı bildirildi.

GİSAN Tersanesi'nden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kazanın, proje ve tüm ekipmanları armatör Galata Denizcilik firması tarafından sağlanan test aşamasında olan 'NB 42' proje numaralı gemide dün saat 15.40 sıralarında armatör firma tarafından gerçekleştirilen kurtarma botunun test edilmesi sırasında meydana geldiğinin kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Kurtarma botu, armatör firma tarafından Del-Mar firması aracılığıyla 'Norwegian Maritime Equipment A&S' firmasından satın alınmıştır. Kazanın meydana geldiği test, bizzat armatör tarafından kendi firması temsilcileri, gözetmen kuruluş olan 'Bureau Veritas' firması yetkilileri ve 'free-fall' rampasını imal eden Gürdesan şirketi mühendislerinin denetim ve gözetiminde gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu kazaya sebep testin gerçekleştirilmesinde, tüm organizasyon armatör firmanın sorumluluk, denetim ve gözetimi altındadır. Söz konusu organizasyonun gerçekleştirilmesinde GİSAN Tersanesi'nin herhangi bir inisiyatifi, müdahalesi, dahli ve sorumluluğu yoktur. Kazaya sebep olan testin yapıldığı rampa, armatör tarafından Gürdesan firmasına yaptırılmıştır. GİSAN Tersaneleri, kendisine verilen projeye uygun olarak, rampanın gemiye montajını yapmış bulunmaktadır. Söz konusu test, başında olan herkesin ortak görüşleriyle, tersaneden tamamen bağımsız olarak ve tersane yönetimin bilgisi dışında yapılmıştır. Yukarıda adı geçen firmalar, test için gerekli personel tahsisi talep etmiş, tersanenin yönetiminin bilgisi dışında personel, bu firmalara yönlendirilmiştir."

STK'lardan protesto

Bu arada, GİSAN Tersanesi önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşları da olayı protesto etti. Tuzla tersaneler bölgesindeki tersane önüne gelen Tersane İşçileri Birliği Derneği üyesi yaklaşık 25 kişi, çeşitli sloganlar atarak, iş kazasını kınadı. Ezilenlerin Sosyalist Platformu ile Yurtsever Cephe üyeleri de tersane önüne gelerek protesto eylemi yaptı. "Tersane işçisi kobay değildir", "Tersanelerde ölüm istemiyoruz" şeklinde slogan atan gruplar, yapılan açıklamaların ardından olaysız olarak dağıldı. Grupların eylemleri sırasında güvenlik güçleri çevrede önlem aldı.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz