Tezkere uzatılacak

17 Ekim'de süresi sona erecek olan 'yurtdışına asker' tezkeresinin uzatılması kararı imzaya açıldı.

Abone ol

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Yurtdışına asker gönderme ile ilgili tezkerenin süresinin 17 Ekimde sona ereceğini' belirterek, bunun uzatılması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtıklarını, TBMM açıldığında bunun görüşüleceğini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

Anayasa'nın 26 maddesindeki yapılan değişikliğin ardından, TBMM'deki yasama faaliyetlerinin yeni bir boyut kazandığını dile getiren Bakan Çiçek, "Önemli sayıda uyum yasalarının çıkması gerekiyor. Bunları bir kısmı yeni düzenlemedir. Özellikle Kamu Denetçiliği gibi... Bir kısmı ise yürürlükteki yasalarda birkaç maddenin değişmesi suretiyle yapılacaktır" dedi.

AB Genel Sekreterliğinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu belirten Çiçek, "Bu düzenlemelerin, çünkü AB müktesebatıyla da doğrudan alakası var. Bu nedenle bu çalışmaları etkin ve verimli bir şekilde sürdürebilmek bakımından bir uyum komisyonu kurmuş oluyoruz benim başkanlığımda. Müstakil görüşülmesi gereken yasalar varsa, düzenlemeler varsa onları müstakil sevk edeceğiz, değilse uyum paketleri şeklinde sevk edeceğiz. Geçmişte, 10 tane uyum paketi çıkarmıştık. Uyum paketi şeklinde TBMM'ye sevk edeceğiz" dedi.

HSYK tasarısı

Bakan Çiçek, ayrıca toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, süreli durumu söz konusu olduğu için Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Kanun Tasarısı'nın ön taslağıyla ilgili bilgi sunduğunu da bildirdi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başta ilgili bakanlıklar, yüksek yargı, işin maliye yönü de hesaba katılarak, esas taslak Bakanlar Kurulu'na gelecek biz de süratle bunu TBMM'ye sevk edeceğiz. İnanıyoruz ki TBMM de bu yasayı öncelikle çıkaracaktır. Çünkü HSYK, yeni bir yapıya kavuşuyor. Daha evvel şikayet konusu olan önemli bir kısım hususlar, artık bundan sonra HSYK'nın yetki ve sorumluluğunda olacak o nedenle bir boşluk doğmaması bakımından bunun süratle ele alınması gerekmektedir. İlgili kurum, kuruluşlar da 'Aceleye geldi' filan tarzındaki bir itiraz yerine süratle görüşmelerini bildirmiş olurlar. Mesela bu değişiklikle artık teftiş sistemi tümüyle değişiyor. Bugün Adalet Bakanlığına bağlı olan adalet müfettişleri, hakim ve savcıların denetimini yapan müfettişler, kurulun müfettişleri olacaktır. Yeni bir sekreterlik kurulacak. Bununla ilgili kadro gerekiyor. Ayrı bütçesi yoktu. Bütçesi olacak. Bu ve benzeri önemli düzenlemeleri içerdiği için bunun müstakil yasa olarak süratle çıkması gerekmektedir. Seçim takvimi başlamıştır bu kurulla ilgili. Bu kurul, oluştuğunda Anayasa'da da belirtildiği gibi bir kısım daireler söz konusu olacak. Bunların yetki ve sorumluluklarının hepsi bir kanunda belirtilmiş olacak."

Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" AB'den Meta'ya soruşturma HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha!