TGSD: Hazır giyimde ihracat ve kârlılık düşüyor

TGSD Başkanı Cem Negrin'e göre ek vergiler ilk meyvesini verdi. İhracat ve karlılığın düştüğünden yakınan Negrin, "Bu durum, hem istihdamı hem de sektörün hareketliliğini engeller" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyim sektörünün girdilerinde önemli oranda artış olduğunu, ek vergi ve üretim maliyetlerinde yaşanan artışların, enflasyon oranlarına da yansıdığını belirtti.

Dövizin yükselmesinin, dövizle kira veren sektör temsilcilerinin maliyetlerinin yükselmesine neden olduğuna işaret eden Negrin, "Bir bakıma ek vergiler ilk meyvesini verdi. İhracatımız ve karlılığımız düşerken, enflasyon ise arttı. Bu durum, hem istihdamı hem de sektörün hareketliliğini engeller. En önemlisi Türkiye'nin 2023 yılı için hedeflediği 50-60 milyar dolarlık ihracat fikrine taş koyar" şeklinde değerlendirme yaptı.

Korunma önlemleri kapsamında getirilen ek verginin, hazır giyim sanayini ciddi riskler altına soktuğunu belirten Negrin, şu görüşleri dile getirdi:

"Getirilen ek vergiler, sektördeki tüm firmaların zaten yüksek olan maliyetlerini daha da arttıracak. En büyük pazarımız olan ve son dönemde krizlerle mücadele eden Avrupa'da pahalı Türkiye algısını daha da güçlendirecek. Bizim uluslararası pazarlarda rekabet etme gücümüzü azaltacak. İhracatçı, artık karsız satmak yerine ciroların düşmesini tercih ediyor. Kasım ayında dokuma ürün ihracatımız miktar bazında yüzde 15 düştü.

Oysa örmeye dayalı ihracatımız yine miktar bazında yüzde 6 artmıştı. Şimdi örme kumaşa dayalı ihracatımız da düşecek. Her geçen gün düşen hazır giyim ihracatı kötü sinyaller veriyor. Üstelik böyle giderse daha fazla sermayeye ihtiyaç duyan mağazacılık ve hazır giyim ihracatı da düşer."

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü Cevdet Yılmaz’dan Huawei'ye ‘yatırım artırma’ çağrısı "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok"