TIR sorununa çözüm için İran'da görüşülecek

Gürbulak Sınır Kapısı'nda, iki ülke arasındaki "yakıt depolarını mühürleme" uygulaması nedeniyle 20 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu. Uygulamadan kaynaklanan sorunun çözümü için taraflar cumartesi İran'da bir araya gelecek

Abone ol

AĞRI - Gürbulak Sınır Kapısı'nda, Türkiye ile İran arasındaki "yakıt depolarını mühürleme" uygulaması nedeniyle 20 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. 

Gümrük Müdürlüğü tarafından sınır kapısına yazı asılarak söz konusu uygulamanın detaylarına yer verildi. 

İşte Türk TIR'larında aradıkları özellikler:

İran'ın 1 Aralık'tan itibaren topraklarına girecek Türk TIR'larında bulunmasını istediği özelliklerin sıralandığı yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Depolar orijinal olmalı. Depoların şamandıra ve alt tıpaların olduğu kısımlarda mühür takmaya yarayan aparatlar bulunmalı. Gidiş ve dönüşe yetecek kadar motorin Türkiye'den getirilmeli. (İran Türk tırlarına motorin satışı yapmayacaktır. Varış gümrüklerine göre bulunması gereken motorin miktarları liste şeklinde asılmıştır). Bu şartları taşımayan tırlar İran Gümrük Müdürlüğü tarafından geri çevrildiği için eksikliklerinizi tamamlayarak gümrüğe giriş yapmanız, mağdur olmamanız açısından önemlidir." 

Çözüm için İran'da görüşecekler

Türkiye ile İran arasındaki nakliye araçlarının yakıt depolarının mühürlenmesi hakkındaki düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesi için taraflar İran'da bir araya gelecek. 

İranlı Öğrenciler Ajansı İSNA'nın haberine göre, Tahran Ticaret Odası Ulaştırma Komisyonu Başkanı Mesud Hansari,  yakıt depolarını mühürleme uygulamasına çözüm bulmak için iki ülke ulaştırma bakanlığı yetkililerinin Cumartesi İran'da bir araya geleceklerini belirtti. 

Uygulama Türk tarafını razı etmedi

Hansari, "Yapılan uygulama Türk tarafını razı etmedi, bu sorunun kökten çözümü için iki ülkenin yetkilileri cumartesi İran'da bir araya gelecek" dedi. 

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden 1 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamada da İran'a giriş yapmak isteyen Türk plakalı kamyon ve tırlardan artık akaryakıt farkı tahsil edilmeyeceği, buna karşılık araçların yakıt depolarının sınırda mühürleneceği belirtildi. Bu uygulamadan sadece Türk tırlarının yararlanabileceği ifade edilen açıklamada, diğer yabancı ülke tırlarının ise eskiden olduğu gibi İran'a girişlerde akaryakıt farkı ödemek suretiyle ucuz yakıt alabilecekleri kaydedilmişti. 

İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya 29 Kasım'da İstanbul'da yaptığı açıklamada, Türkiye ve İran arasındaki tır sorununun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği, "sınırlarda yakıt tanklarının mühürlenmesi" kararıyla çözüme kavuşturulduğunu ve uygulamanın yakın zamanda yürürlüğe gireceğini bildirmişti. 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz