TSK'dan 'jet' yalanlama

Genelkurmay, Libya semalarında Genelkurmay Başkanı'nın küçük jetinin bulunduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Abone ol

ANKARA – Genelkurmay Başkanlığı, Libya semalarında Genelkurmay Başkanı'nın küçük jetinin bulunduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, bugün bir gazetede yayımlanan "09-001'in Sırrı" başlıklı haber hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Gazetede yer alan haberde, müttefiklerin telsiz konuşmalarını dinleyen Hollandalı bir eski istihbaratçının Libya semalarındaki askeri uçakların listesini yayınladığı ve bu listede Türk Genelkurmayına ait 09-001 kuyruk numaralı jet uçağının da olduğu ifade edilmektedir. Haber tamamıyla gerçek dışıdır" denildi.

Haber neydi?

"Türk Jeti Libya'da Ne Arıyor?" başlıklı haberde, Libya semalarında Çarşamba günü sabahı ilk kez bir Türk uçağı görüldüğü belirterek, bunun sıradan bir uçak değil, Genelkurmay Başkanı'nın jeti olduğu belirtildi. Haberde şöyle denilmişti:

"Libya hava sahasındaki askeri uçakların telsiz konuşmalarını 'hack'leyen bir asker dün bir Türk uçağının da ilk kez bu ülke semalarında görüldüğünü ortaya çıkardı. 'Huub' kod adını kullanan eski bir Hollandalı asker, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da açtığı @FMCNL hesabında, uluslararası koalisyonun 19 Mart'ta başladığı Libya operasyonunda hangi ülkenin uçaklarının Libya üzerinde ne zaman uçuş yaptığını takip ediyor.

Yaklaşık 11 bin takipçisi olan 'Huub', geçtiğimiz iki hafta boyunca ABD, İngiliz ve Fransız uçaklarının her hareketini buradan an be an dünyaya duyurdu. NATO'nun uluslararası koalisyonunun operasyonunu dün saat 06.00'da resmen devralmasından birkaç saat sonra ise 'Huub'un radarına ilk kez bir Türk uçağı da 'takıldı'.

İngiliz The Guardian gazetesi ve Wired dergisi başta olmak üzere birçok yayının güvenilir bir kaynak olarak tanıttığı 'Huub' saat 10.00 civarında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait DOGAN 46 kodlu, Gulfstream V model bir uçağın Libya semalarında uçtuğunu kaydetti.

'Huub' uçağın kuyruk numarasının da 09-001 olduğunu ekledi. 'Huub'un verdiği bu detaylar gözleri TSK'ya çevirdi. Genelkurmay Başkanı için Aralık 2009'da teslim alınan Gulfstream V serisi uçağın kuyruk numarası da 09-001. Yani "Huub"un Libya semalarında görüldüğünü söylediği uçakla bire bir aynı! Ancak uçakta Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

TSK'da iki adet Gulfstream G550 uçağı bulunuyor. Bunlardan biri Genelkurmay Başkanı'nın 09-001 kuyruk numaralı uçağı. Diğeri ise kuvvet komutanlarına tahsis edilmiş durumda. Başbakan ve Cumhurbaşkanı da TC-DAP isimli aynı model uçaktan kullanıyor."

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak