Turizmciler Ramazan ayında umudu toplu iftarlara bağladı

Ramazanda turizmciler umudunu toplu iftarlara bağladı. Ancak iftar saatinin geç olmasının ilgiyi azaltabileceği endişesi var.

Abone ol

Leyla EKİNCİ

İSTANBUL - Önümüzdeki hafta başlayacak olan Ramazan öncesi turizmcileri endişeli bir bekleyiş sardı.

Yazı, Arapturistlerin yoğun olarak gelmesi ile hasarsız geçiren İstanbullu turizmciler Ramazan dolayısıyla yaşanacak olası düşüşleri önlemek için geçen yıl olduğu gibi THY ile ortak bir kampanya yapmaya hazırlanıyor.

Kampanyada promosyonlu uçak biletleri ve ucuz konaklama imkanı sunulacak. Buna rağmen yeterli ilginin görülmemesi durumunda konaklamalarda yaşanan kaybın telafi edilmesi için umutlar iftar yemeklerine bağlanmış durumda. Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, iftar saatlerinin de geç olması nedeniyle iftar programlarına münferit olarak çok fazla kişinin katılmasını beklemediklerini belirterek gözlerin toplu iftar yemeklerinde olduğunu söyledi. Ancak iftar saatinin geç olması toplu iftarları da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre bazı şirketler bu nedenle toplu iftar yemeklerini gündeme almadıklarını ifade ediyor. Bu arada Ramazanın yaza gelmesi menü taleplerinde de değişliklere yol açıyor. Genelde hafif yemekler tercih ediliyor.

Sektör temsilcileri ve aralarında Hilton, Marriot, Mövenpick, Dedeman, Green Park, Arena'nın da bulunduğu otellerin yetkilileri yaklaşan Ramazan öncesi hazırlıklarını ve beklentilerini DÜNYA'ya anlattı.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul otellerinde konaklayan misafir sayısının her yıl olduğu gibi bu sene de yaz aylarında azaldığını ancak Arap turistlerin akını ile kayıpların telafi edilebildiğini söyledi. Ağustos ayının ilk haftasının da Arap turistler açısından dolu göründüğünü kaydeden Bayındır, “Ancak Ramazanın başlamasıyla beraber nasıl bir tablo ortaya çıkar kestiremiyoruz. Araplar genelde son dakika satışları ile geldikleri için öngörüde bulunmamız zor” dedi.

Talebi Ramazan döneminde de canlı tutmak için geçen yıl yaptıkları gibi THY ile bir kampanya düzenlemeyi planladıklarını anlatan Bayındır, buna göre THY'nin ucuz bilet, TUROB üyesi otellerin de ekonomik konaklama imkanı sunacağını bildirdi.

Yerli turistten yana beklentilerinin ise olumsuz olduğunu kaydeden Bayındır, “Yerli turist Ramazanda yerinden fazla oynamaz. Arapların da gelmemesi durumunda umutlar iftar yemeklerine bağlanmış gibi görünüyor. Ancak iftar saatinin geç olması münferit alınan iftar yemeklerini olumsuz etkileyecek diye düşünüyorum” dedi.

Marriott'da isteyene nargile keyfi

Anadolu yakasının ilk beş yıldızlı oteli olan Marriott Asia'nın Satış ve Pazarlama Direktörü Aslı Borakan Eryöner, toplu iftarlarda düşüş olabileceğini söyledi. Daha önceden iftar yapan şirketlerin yanı sıra yeni şirketlerle de anlaşmaların sürdüğünü kaydeden Eryöner, “Ancak iftar saatinin geç olmasından dolayı bazı şirketler bu sene iftar yapmamayı düşünüyorlar. Beklentimiz son dakika taleplerin artması ve geçen seneki trendi yakalaması yönünde. Geçen yılki rakamlarımızı yakalamayı ve üstüne çıkmayı planlıyoruz” dedi. Toplu iftar yemeklerinde fiyat aralığının 50 ile 75 TL arasında değiştiğini, münferit iftar yemeklerinin ise kişi başı 69 TL olduğunu ifade eden Eryöner, “Fiyatlara zengin açık büfe, ev yapımı hazırlanmış şerbetler, taze meyve suları, meşrubat, pide-ekmek çeşitleri, çay-kahve servisi ve KDV dahil. Ayrıca, İstanbul Marriott Hotel Asia'da toplu ramazan davetleri için hazırlanmış “Şehzade Menüleri” de yer alıyor. Sigara içenlere özel “Sigara Altı“ büfesi, havuzbaşında veya özel salonlarda, gruplara özel 50 TL'den başlayan fiyatlarla “Şehzade Menüleri” iftar masalarını süslüyor. İftardan sonra ise havuzbaşındaki bahçede nargile keyfi var. Bunu ücreti de 20 TL” diye konuştu. Eryöner, bu yıl da Ramazana özel konaklamalı bir paket hazırladıklarını belirterek açık büfe iftar yemeği ve odaya sahur servisi dahil deluxe odada konaklama fiyatlarının 129 Euro olduğunu bildirdi.

Hilton: Açık hava mekanlara ilgi var

Hilton Worldwide İstanbul Otelleri Pazarlama & Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Yatmazoğlu ise Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesinin ilk bakışta olumsuz olarak algılandığını belirterek “Ancak geçen yıllara göre benzer hatta daha yüksek seviyede geçeceğini tahmin ediyoruz çünkü 3 otelimizde de misafirlerimizi Boğaz manzaralı açık hava teras ve mekanlarımızda ağırlayacağız. Kalabalık şirket yemekleri ya da ailece iftar buluşmaları sıcak havalardan minimum etkileniyor olacaklar. İçinde bulunduğumuz dönem, bu gibi talepleri almaya başladığımız bir dönem ve genel olarak, firmaların düzenlediği iftar ve dernek davetlerinde beklendiğimiz gibi, yoğun talep alıyoruz” dedi. Yatmazoğlu, menü fiyatları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Gruplar için fiyatlarda menünün içeriği ve kişi sayısı önemli bir etken olup, fiyatlar zaman zaman önerilen rakamların altına inip, üzerine çıkarak farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama rakamlardan bahsetmek gerekirse, set menülerimiz 75 - 105 TL ve açık büfe menülerimiz ise 87 - 110 TL gibi fiyatlar arasında değişiklik gösteriyor” diye konuştu.

Green Park: Fasıllı programlar isteniyor

The Green Park Hotels & Resort Medya İletişim Koordinatörü Birol Aydın da Ramazan dolayısıyla, toplantı organizasyonlarında bir düşüş gözlendiğini ancak Ramazan için taleplerin gelmeye başladığını belirterek, “Grup yemekleri konusunda satış ekibimiz ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda daha önce otelimizde iftar organize etmiş firmalarla tekrar görüşülüyor. Misafirler önemli bir bölümü iftar organizasyonlarında fasıl arıyor. Ayrıca, bizim özellikle Merter ve Pendik otelde havuz başı iftar talepleri yoğun. Pendik'te havuz başında yapılacak iftarların aynı zamanda deniz manzaralı olması, bu otelimize olan talebi artırıyor.

İlgi çekiyor. Ancak, İstanbul'da geçtiğimiz yıla göre gözle görülür bir artış yok” dedi. Toplu iftar yemekleri için verdikleri fiyat aralığının 40-60 TL arasında seyrettiğini bildiren Aydın, Kartepe'deki otellerinde iftar yapacak müşterilerinin konaklama talep etmeleri halinde, grubun talep yoğunluğuna göre indirim sağladıklarını sözlerine ekledi.

Mövenpick: Hafif yiyecekler tercih ediliyor

Mövenpick Hotel Pazarlama Direktörü Buket Oğuz bu yıl şirketlerin, çalışanlarına ve konuklarına düzenledikleri iftar yemekleri için beş yıldızlı otelleri tercih edeceklerini düşündüklerini belirterek “Yaz dönemi olması nedeniyle açık hava tercih ediliyor. Bahçede düzenlenecek iftar davetleri için talepler alıyoruz. Temmuz ayı ortasından itibaren iftar organizasyonlarına talepler başladı. Kış dönemine denk gelen Ramazan aylarına göre yaz aylarındaki iftarlar talepleri bir miktar azalıyor. Ancak otelmizde konaklama ve toplantı organizasyonlarında geçtiğimiz Ağustos aylarına kıyasla bir talep azalması yaşanmıyor” dedi. Oğuz, Ramazan için 10 kişiden 400 kişiye kadar olan iftar davetleri için farklı seçenekler hazırladıklarını belirterek, “Bu sene fiyatlarımızda geçen seneye oranla herhangi bir artış yapmadık. Şirketler için hazırladığımız iftar set menüleri kişi başı 78 TL'den başlıyor.

Menülerde serpme iftariyelikler, çorba, börek, tavuk veya et yemeği, tatlı, meyve suyu, ayran, çay ve kahve bulunuyor. Şirketlerin talepleri doğrultusunda fasıl müziği ve Ramazan'a özel etkinlikler konusunda da yardımcı oluyoruz. Hafif yemeklere daha fazla talep var. Ayrıca misafirler yemek sonrasında dondurmalı tatlı talebinde de bulunuyorlar” bilgilerini verdi. Set menüler dışında da seçenekleri olduğunu kaydeden Oğuz, “AzzuR Restaurant'taki iftar büfemizin fiyatı kişi başı 78 TL, 10 kişi ve üzeri gruplarda 10 indirim uyguluyoruz. Hafta sonu toplantıları için hazırladığımız özel bir paketimiz var. Bu paket Ramazan döneminde de geçerli” dedi.

Dedeman: Ramazanın 2. haftası talep artar

Dedeman Satış ve Pazarlama Müdürü Cihat Çiçek de Ramazan ayı yaklaştıkça firmalardan iftar taleplerinin gelmeye başladığını belirterek “Ramazan ayının ikinci haftasının başlamasıyla birlikte şirketler tarafından talebin artacağı beklentisindeyiz. Kişisel iftar rezervasyonlarında ise iftar saatinin çok geç olmasından ve aşırı sıcaklardan dolayı taleplerde geçen seneye göre bir düşüş olacağı görüşündeyiz.

Geçen yıla oranladığımızda geç iftar saati ve sıcakların fazla olmasından dolayı ciddi bir artış beklenmiyor” dedi. Çiçek, Dedeman İstanbul'da iftar için açık büfe fiyatlarının 59 TL + KDV olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gruplara özel olarak hazırladığımız 12 farklı mönümüzü 40TL+ KDV'den başlayan fiyatlarla sunuyoruz. 7-12 yaş çocuklar için yüzde 50 indirim uygulamamız var. Fiyatlara limitsiz meyve suyu, meşrubat, çay, kahve dahil. Gruplar için özel indirimler de uygulanabiliyor.” Ramazan döneminde her yıl olduğu gibi toplantı organizasyonlarında azalma yaşandığını kaydeden Çiçek, “Bu nedenle bu dönemde uygulayacağımız özel fiyatlar ile toplantı taleplerini arttırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Göksu'da sandallı nostaljik iftar

Tarihi Göksu Deresi'nin kenarında bulunan Göksu Marine de Ramazan'a özel bir programla hazırlanıyor. Göksu Marine'in sahibi Gül Küçükserim özel Ramazan menülerinin yanı sıra Göksu Deresi'nde fasıllı sandal sefaları yapacaklarını söyledi. Garsonların da geleneksel kıyafetlerle servis yapacağı bilgisini veren Küçükserim, menü fiyatlarının 35 TL olduğunu bildirdi. Aynı zamanda Sultanahmet'teki Arena Hotel'in sahibi de olan Gül Küçükserim, burada ise menü fiyatlarının 50 TL olduğunu bildirdi.

AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde peş peşe deprem Ali Yerlikaya paylaştı: 3 ayrı suç örgütü çökertildi İzmir açıklarında 32'si çocuk 160 düzensiz göçmen yakalandı Emlak Konuttan 'Fikirtepe' açıklaması ABD'de başkanlık ön seçimleri: Trump ile Biden rahat kazandı