”Türk izleri var, ama sömürge izi yok”

Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkelerinin Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini ve güven duyduğunu söyledi

Abone ol

KİNŞASA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika'nın doğusunda Tanzanya, batısında Mali'ye kadar Türk izleri olduğunu, ancak bu izlerde sömürgeciliğin görülemeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde temaslarını izleyen gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı; Afrika açılımı, IMF ile ilişkiler ve Irak seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin artık dünyanın birçok coğrafyası ile yakın ilişkiler kurduğunu, ancak Afrika'ya ayrı bir önem verdiğini ifade eden Gül, Afrika açılımının insani ve ekonomik boyutları olduğunu söyledi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin dünyanın en zengin değerli taş rezervine sahip olduğuna işaret eden Gül, "Geçmişte maalesef çok sömürülmüşler, şimdi buraları sahiplenmeye çalışıyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkelerinin Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini ve güven duyduğunu, bunun altında da Türkiye'nin sömürgeci olmamasının yattığını kaydetti. Gül, bu sayede Türk iş adamlarının Afrika ülkelerinde çok iş yapacağına dair inancını da dile getirdi.

Afrika'nın doğusunda Tanzanya, batısında Mali'ye kadar Türk izleri olduğunu, ancak bu izlerde sömürgeciliğin görülemeyeceğinin altını çizen Gül, Türkiye'nin kıtaya insani sorumlulukla yaklaştığını kaydetti. Türkiye'nin geçen günlerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne 35 ton tıbbi malzeme yardımı gönderdiğini anlatan Gül, kendisinin de beraberinde yardım malzemeleriyle geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kuzey ülkelerinin zenginlik içinde yaşarken Afrika halklarının sefalet çektiğine işaret ederek, "Büyük devletsen bunları düşüneceksin. Büyük devletsen sadece kendi ülkenle değil, iklimle, açlıkla ve dünyanın diğer konularıyla ilgileneceksin" diye konuştu.

IMF ile ilişkiler

IMF ile yeni bir stand-by anlaşması imzalanmasından vazgeçildiği hatırlatılarak, "Türk ekonomisi rüşdünü ispatladı mı?" sorusu yöneltilen Gül, "Türk ekonomisi rüşdünü global krizde ispatladı" dedi.

Türkiye'nin dışından kaynaklanan global krizi "büyük bir dalga"ya, Türk ekonomisini ise "gemi"ye benzeten Gül, "Yapısal reformlar sonucunda geminin sağlamlığını gördük" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, ülkelerin doğru programları kendilerinin uygulamasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Bazen IMF programlarının dozu kaçıyor" dedi.

Türkiye'nin ekonomik krizde açıkladığı paketi finans çevrelerinin gördüğünü ve satın aldığını anlatan Gül, ülkelerin kendi kredibilitesini kendisinin oluşturmasının taşıdığı öneme dikkati çekti. Gül, "IMF ile yeni bir anlaşmaya zaten mecburiyet yoktu" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yurt dışındaki olumlu imajında en önemli rolü ekonomisinin oynadığını belirten Gül, güçlü ekonomi sayesinde de etkin dış politika yürütüldüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş dünyasının büyük bir yarış ve hırs içinde olduğunu ifade ederek, bunun da beraberinde pozitif dinamizm getirdiğini anlattı. Gül, Türk iş adamlarının "10 yıllık hedefi 4-5 yılda yakalayacak durumda" olduğunu söyledi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak